• 2024. gada 10. augusts 12:00
  • Delfi
  • 46

Vairāki Krievijā un Baltkrievijā apcietinātie lūdz viņus nogādāt Latvijā

Krievijā un Baltkrievijā apcietinātie lūdz pārvest uz Latviju

Kopš 2021. gada, deviņi cilvēki Krievijā un seši Baltkrievijā ir izteikuši oficiālu lūgumu, lūdzot Latvijas valdību un attiecīgās iestādes viņus nogādāt Latvijā tālākai soda izciešanai. Šo informāciju apstiprinājusi Latvijas Tieslietu ministrija (TM), norādot, ka apcietinātie vēlas izciet sodu Latvijā, iespējams, baidoties no situācijas savās valstīs.

Situācija Krievijā un Baltkrievijā

Apcietināto skaits var liecināt par nopietnu problēmu attiecībā uz cilvēktiesību ievērošanu šajās valstīs. Gan Krievijas, gan Baltkrievijas varas iestādes ir izsludinājušas plašas represijas pret opozīciju un ikvienu, kas izsaka kritiku par valdību. Šī situācija var būt viens no iemesliem, kādēļ apcietinātie meklē iespēju pārvākties uz Latviju, kur cilvēktiesību un vārda brīvība tiek uzskatītas par labāk nodrošinātām.

Latvijas Tieslietu ministrijas reakcija

Tieslietu ministrija ir apstiprinājusi, ka ir saņēmusi šādus lūgumus un šobrīd izvērtē iespējas. Ministrija uzsvēra, ka Latvija ir apņēmusies aizsargāt cilvēktiesības un nodrošināt tiesību izpildi, kas ir svarīgi ne tikai Latvijas pilsoņiem, bet arī citiem, kuri varētu meklēt patvērumu. Publiskotā informācija liecina, ka krasi pieaug starptautiskās sabiedrības interese par šo lietu.

Sabiedrības reakcija un diskusijas

Latvijā šis jautājums ir izcēlis plašas diskusijas sabiedrībā. Daži cilvēki atbalsta apcietināto lūgumus un uzskata, ka Latvijas valdībai ir jārīkojas, lai nodrošinātu cilvēktiesību aizsardzību. Citi tomēr ir skeptiski un uzskata, ka jāizvērtē potenciālie riski, kas varētu rasties no šādu lūgumu apmierināšanas. Situācija ir dinamiski attīstāma, un tuvākajās nedēļās gaidāmas jaunākas ziņas par Latvijas valdības nostāju un iespējamo rīcību attiecībā uz apcietināto lūgumiem.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz Delfi portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas