• 2024. gada 16. septembris 10:59
  • TV3
  • 5

Vairums aizsargāto elektroenerģijas lietotāju palikuši bez atbalsta. Konstatē Satversmes pārkāpumu

Vairums aizsargāto elektroenerģijas lietotāju palikuši bez atbalsta

Latvijā aizsargātie elektroenerģijas lietotāji, par kuriem patlaban ir reģistrēti vairāk nekā 160 tūkstoši, saskaras ar nopietnām problēmām, jo vairāk nekā 50 tūkstoši no viņiem faktiski nesaņem solīto atbalstu. Šī situācija ir radusies, ņemot vērā, ka daudzi galalietotāji – māju īpašnieki, pārvaldnieki un citi – ir izvēlējušies tirgotājus, kuros aizsargāto lietotāju tirdzniecības pakalpojumi nav pieejami.

Satversmes pārkāpums un iespējamās sekas

Tiesībsargs ir konstatējis Satversmes pārkāpumu, norādot uz to, ka "uz papīra" garantētā aizsardzība nepārvēršas reālā atbalstā. Proti, aizsargātajiem elektroenerģijas lietotājiem ir garantēts, ka viņi saņems īpašus nosacījumus enerģijas piegādē, bet, ja izvēlētais tirgotājs nesniedz nepieciešamos pakalpojumus, tas rada pilnīgu bezcerību. Šāda situācija ir pretrunā ar Latvijas valstiskajās saistībās definētajām tiesībām būt informētam un saņemt pakalpojumus, kas nodrošina dzīves kvalitāti.

Reaģēšana uz krīzi

Lai risinātu radušos situāciju, ir nepieciešams steidzams valsts organizāciju un elektroenerģijas tirgotāju dialogs. Valsts iestādēm jāizstrādā konkrēti soļi, kā garantēt, ka aizsargātie lietotāji patiešām saņem viņiem pienākošās atlaides un pakalpojumus. Turklāt būtu jāveic plaša informācijas kampaņa, lai izglītotu gan galalietotājus, gan tirgotājus par viņu pienākumiem un tiesībām brīvā elektroenerģijas tirgū.

Nākotnes perspektīvas

Ja situācija netiks atrisināta, tas var novest pie plašām protestu akcijām un neapmierinātības pieauguma starp sabiedrību. Ir ļoti svarīgi, lai valsts iestādes uzklausītu iedzīvotāju bažas un darītu visu iespējamo, lai atjaunotu aizsargājamo elektroenerģijas lietotāju ticību sistēmai. Risinājums ir obligāti jāatrod, lai nodrošinātu tālākus sociālos un ekonomiskos apstākļus visiem Latvijas iedzīvotājiem.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz TV3 portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas