• 2024. gada 20. augusts 18:44
  • TV3
  • 12

Ventspils augstskola piedalās unikālā kosmosa misijā uz Jupiteru

Ventspils augstskola un kosmosa izpēte

Ventspils augstskola ir lepna par savu ieguldījumu globālajā kosmosa izpētē, kļūstot par daļu no Eiropas Kosmosa aģentūras (ESA) unikālās misijas “Juice”. Šī misija ir veltīta Jupitera sistēmas izpētei un sola atklāt jaunas zināšanas par šīs planētas un tās mēnešu unikālajām īpašībām.

Juice zondes pārlidojums: jauns pagrieziena punkts

Naktī uz 20. augustu zonde “Juice” veiksmīgi realizēja mēness pārlidojumu, kas ir pirmais šāda veida gravitācijas manevrs kosmosa izpētes vēsturē. Šis notikums ir nozīmīgs ne tikai zinātniskajai sabiedrībai, bet arī visai cilvēcei, jo tas iezīmē jaunu posmu kosmosa izpētē, izmantojot mēnesi kā palīgu ceļā uz tālākām galaktikām.

Nākamie soļi ceļā uz Jupiteru

Naktī no 20. uz 21. augustu “Juice” veiks arī Zemes pārlidojumu, kas ir nozīmīgs solis ceļā uz Jupitera sistēmu. Plānots, ka zonde Jupitera sistēmu sasniegs 2031. gadā. Šis ambiciozais laika grafiks sniedz zinātniekiem iespēju sagatavoties jauniem atklājumiem, kas varētu pilnībā mainīt mūsu izpratni par planētām un to atmosfērām.

Ventspils augstskolas loma misijā

Ventspils Augstskola ir iesaistījusies šajā projektā, nesot līdzīgu saukli par zināšanu attīstību un zinātnisko pētniecību. Augstskolā strādājošie pētnieki aktīvi piedalās “Juice” misijas sagatavošanā un realizācijā, kas apstiprina Latvijas zinātnisko institūciju nozīmīgumu starptautiskajos projektos.

Turpmākās perspektīvas

Sagatavojoties “Juice” misijas lielajiem atklājumiem, Ventspils augstskola plāno turpināt attīstīt zinātnisku izpēti un sadarbību ar starptautiskām kosmosa organizācijām. Šī pieredze ne tikai veido praktisku bāzi studentiem un zinātniekiem, bet arī stiprina Latvijas vietu starptautiskajā kosmosa izpētes telpā.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz TV3 portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas