• 2024. gada 24. augusts 17:30
  • TV3
  • 7

Ventspils novadā atrastas aptuveni desmit metrus garas efejas

Atklājums Ventspils novadā

Ventspils novada Tārgales pagastā, veicot augu monitoringu mikroliegumā Ziemeļkurzemē, AS “Latvijas valsts meži” (LVM) darbinieki ir atklājuši neparastas parastās efejas. Šīs īpaši aizsargājamās augu sugas eksemplāri ir sasnieguši apbrīnojamu garumu — aptuveni desmit metrus.

Parastā efeja kā aizsargājama suga

Parastā efeja (Hedera helix) ir ne tikai skaists un pievilcīgs augs, bet arī kadri nodrošina daudzveidību un dzīvotspēju Latvijas dabā. Šī auga specifiskā aizsardzība ļauj saglabāt tā ekoloģisko nozīmi un uzsver augu sugu saglabāšanas nozīmi visā valstī.

Augu monitorings Ziemeļkurzemē

LVM darbinieki regulāri veic augu monitoringu, lai novērtētu un izpētītu floras stāvokli. Atklājums par neparasti garajām efejām liecina par Ziemeļkurzemes unikālajām ekoloģiskajām īpašībām. Šāda augšana liecina par apstākļiem, kas iespējams veicina šīs augu sugas attīstību.

Secinājumi un nākotnes perspektīvas

Šī atraduma nozīme ir milzīga, jo tas ne tikai uzsver Ventspils novada dabas bagātību, bet arī rada jaunas iespējas pētījumiem un izglītojošām aktivitātēm, kas var palīdzēt paaugstināt sabiedrības izpratni par vietējām ekosistēmām. LVM plāno turpināt izpēti un monitoringu, lai noskaidrotu, kā labvēlīgie apstākļi ietekmē augu augšanu un vai ir iespējams attīstīt šīs sugas saglabāšanas stratēģijas nākotnē.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz TV3 portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas