Vietvaru domas mainās - pašvaldību policijas aug lielākas
Latvijā
Foto un virsraksts: LSM
  • vakar 19:28
  • LSM
  • 3

Vietvaru domas mainās - pašvaldību policijas aug lielākas

Pašvaldību policijas attīstība Latvijas novados

Pirms gada vairākos Latvijas novados un Rēzeknes pilsētā tika uzsākta pašvaldību policijas izveide. Tas notika, jo līdz tam šajās teritorijās nebija šādu institūciju, un to izveide tagad kļuva obligāta, ņemot vērā likuma prasības. Galvenais mērķis bija atvieglot Valsts policijas noslogojumu un nodrošināt labāku kārtības uzraudzību.

Finansējuma trūkums un sākotnējā piesardzība

Daudzviet pašvaldību līmenī tika izteiktas bažas par finanšu līdzekļu trūkumu, kas nepieciešams kārtības sargu algošanai. Dažas pašvaldības pat pauda, ka plānoja izveidot policijas struktūru formāli, “ķeksīša” pēc, bez reālas apņemšanās un resursu piesaistes.

Domu maiņa un pieaugums policistu skaitā

Tomēr šī gada laikā situācija ir ievērojami mainījusies. Vietvaru domas par pašvaldību policijas nepieciešamību ir mainījušās, un daudzviet tiek apstiprināts paplašināts policistu skaits. Šāda attīstība liecina, ka pašvaldības ir sākušas apzināties kārtības uzturēšanas nozīmi un gatavību ieguldīt resursus šajā jomā.

Pļauka par pārkāpumiem un soda naudas iekasēšana

Papildus tam, pašvaldības tagad aktīvi iekasē soda naudas par dažādiem pārkāpumiem, piemēram, neatļautu atkritumu izmešanu vai nepareizi novietotiem transportlīdzekļiem. Šāda prakse ne tikai palīdz uzturēt kārtību, bet arī sniedz finansējumu turpmākajām aktīvām darbībām un policijas attīstībai.

Secinājums

Lai arī pašvaldību policiju izveide sākotnēji tika uztverta kā papildu slogs, tagad tā ir kļuvusi par neatņemamu daļu no kārtības uzturēšanas procesiem, veicinot drošību un sabiedrisko kārtību Latvijas novados. Vietvaru atbalsts un izpratne par šo institūciju nozīmīgumu ir spējušas veidot pozitīvas izmaiņas, kas noteikti nāks par labu visai sabiedrībai.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz LSM portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas