• 2024. gada 10. septembris 10:00
  • Delfi
  • 26

"Zilais cirvis, zilais cirvis!" Kāpēc sportā aug čīkstētāju paaudze, kas negrib redzēt paši savas kļūdas

Sporta netaisnība un aizvainojums

Latvijas hokeja fanu vidū dziļi iesakņojušās frāzes "Čehu arbitru Antonīna Jeržābeka un Vladimira Šindlera vārdi", kas bieži izskan, kad spēles laikā tiek pieļautas nepamatotas kļūdas. Arbitru lēmumi nereti ir iemesls kaislīgām diskusijām un kurnēšanai. Šī kultūra ir kļuvusi tik izplatīta, ka fani vairs neizvērtē situāciju objektīvi, bet gan uzskata, ka nevienlīdzība ir apliecinājums viņu mīļākā sporta veida netaisnībai.

Jauniešu sporta sacensības un negatīvie piemēri

Problēma saasinās, kad šī tiesnešu zākāšanas kultūra tiek pārnesta uz jauniešu sacensībām. Pusaudžu sacensībās jautājums par tiesnešu lēmumiem bieži tiek risināts ar tādu pašu emociju intensitāti, kādā to dara pieaugušie. Aizvainojumu un pat nepieņemamu uzvedību piestiprina ne tikai bērni, bet arī viņu vecāki un treneri, kas dabiski atdarina profesionālo sportu. Vai tas rada apburto loku, kurā visi kopā zaudē ticību godīgai konkurencei?

Sporta audzināšanas būtība

Kā rezultātā, jaunā sportistu paaudze aug, balstoties uz nepareizu izpratni par godīgu spēli un cieņu pret pretiniekiem. Jaunu sportistu acīs tiesneši kļūst par vieglajiem mērķiem, kam var "uzkrāmēt" visas savas nesekmes, nevis par svarīgu sporta sistēmas daļu. Šāda pieeja ne tikai grauj sporta ideālus, bet arī sagatavo jauno paaudzi nepareizai attieksmei gan pret sportu, gan pret dzīvi kopumā.

Pārmaiņu nepieciešamība

Lai lauztu šo negatīvo ciklu, ir nepieciešama aktīva iejaukšanās no visām ieinteresētajām pusēm – treneriem, vecākiem un sporta organizācijām. Ir jāizveido izpratne par to, cik svarīgi ir pieņemt kļūdas un uzlabot sevi. Sportam jābūt vietai, kur ne tikai cīnās par uzvaru, bet arī kļūst par vissvarīgākajiem dzīves mācību stūrakmeņiem. Ja mēs vēlamies redzēt sporta nākotni bez "zilajiem cirvjiem", ir steidzami jāmaina gan attieksme, gan ieradumi.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz Delfi portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas