• 2024. gada 11. augusts 12:33
  • TV3
  • 36

"Zvaigžņu lietus" Latvijā ir sācies: novēro sevišķi spožu Perseīdu meteoru

Zvaigžņu Lietus Fenomens Latvijā

Šovasar Latvijā sākusies ikgadējā "zvaigžņu lietus" sezona, kad debesis piepildās ar spožiem meteoriem. Viens no visvairāk gaidītajiem notikumiem ir Perseīdu meteoru plūsm, kas katru gadu piesaista astronomijas entuziastu un vienkāršo dabas mīļotāju uzmanību. Šī gada laikā ir bijusi iespēja novērot īpaši izteiktu šī fenomena aktivizēšanos.

Martina Bergšteina Novērojums

11. augusta agrā rītā TV3 laika ziņu moderators Martins Bergšteins piedzīvoja nevērojamu redzējumu, kad pamanīja ārkārtīgi spožu meteoru. Šis Perseīdu meteors atstāja aiz sevis paliekošu dūmu sliedi, kas vēl vairāk pastiprināja šī notikuma iespaidīgumu. Bergšteins dalījās ar savu pieredzi mikroblogošanas vietnē “X”, piebilstot, ka šāda veida novērojumi ir īpaši satriecoši un var sniegt neaizmirstamus mirkļus.

Astronomu ieteikumi meteorītu novērošanai

Lai maksimāli novērotu "zvaigžņu lietus", eksperti iesaka vairākas stratēģijas. Ideāli ir atrasties tumšā vietā, tālāk no pilsētu gaismas piesārņojuma, un pacelt acis pret debesi. Perseīdu maksimums tipiskajā gadījumā notiek no 12. līdz 13. augustam, tāpēc labākie laiki novērošanai ir agrās rīta stundas. Izvēloties horizontālas pozīcijas ar labu skatu uz debesi, var sagaidīt iespēju novērot līdz pat 50 meteoriem stundā.

Pieaug interese par astronomiju

Aizvien vairāk cilvēku Latvijā interesējas par astronomiju un debess notikumiem. Novērojumi, kādi ko piedāvā Perseīdi, ne tikai sniedz iespēju apbrīnot dabu, bet arī veicina izglītību šajā jomā. Liela daļa cilvēku, izmantojot sociālos medijus, dalās savās pieredzēs un sapņos par iespējām novērot zvaigžņu lietus, tādējādi apvienojot veselīgas aktivitātes ar izglītojošu saturu. Šajā vasaras naktī aicinām ikvienu iznākt ārā un baudīt šo unikālo dabas parādību, kas atgādina, ka katrs brīnums ir jānovēro un jāapbrīno.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz TV3 portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas