• 2024. gada 30. augusts 00:01
  • Delfi
  • 42

112 neatbildēja, NMPD dispečere nesteidzās. Dienestu izsaukšana izvēršas izaicinājumā

Avārijas dramatiskā aina

3. augustā Valmieras novadā pie pagrieziena uz Sedu notika satiksmes negadījums, kuru atceras aculiecinieks Gundars. "Viena mašīna uzlidoja gaisā, apmeta divus kūleņus un piezemējās uz jumta. Otra ar lielu loku pārbrauca pāri ceļam un iebrauca grāvī. Inerce bija milzīga," viņš stāsta. Šī šokējošā aina radīja nepieciešamību uzreiz izsaukt glābšanas dienestus.

Problemas ar glābšanas dienestu izsaukšanu

Gundars pēc avārijas zvanīja glābējiem uz 112. Diemžēl, viņš ziņo, ka šajā laikā 27 sekunžu laikā nav izdevies nekādā veidā sazināties. Šādas situācijas ir nedrīkstīgas, un vēl jo vairāk, kad dzīvības ir apdraudētas. Pēc tam, kopā ar citu avārijas aculiecinieci, viņš izsauca 113. Tomēr šis process arī nebija viegls.

Ilgstoša skaidrošanās traucē dzīvības glābšanu

Kā atzīmēja Gundars, zvanam uz 113 sekojošā skaidrošanās par avārijas vietu bija tik ilga, ka neatliekamās palīdzības brigāde, kas atradās pavisam netālu esošajos Strenčos, jau būtu spējusi atbraukt vismaz trīsreiz. Šādas situācijas liek domāt par neatliekamās medicīniskās palīdzības izsaukumu efektivitāti un nepieciešamību uzlabot komunikāciju starp sabiedrību un glābšanas dienestiem.

Atsauksmes un sabiedrības reakcija

Notikums Valmieras novadā ir radījis niknu sabiedrības reakciju un izsist pārdomas par esošo glābšanas dienestu sistēmu. Aculiecinieki un vietējie iedzīvotāji ir pauduši bažas, ka šādi incidenti var radīt bīstamas sekas un uzsvēruši vajadzību pēc steidzamības un precizitātes, kad ir runa par cilvēku dzīvībām. Situācija mudina arī attiecīgos dienestus pārskatīt savas operatīvās procedūras un uzlabot savas reakcijas laiku.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz Delfi portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas