ANO ģenerālsekretārs Antoniu Guterešs iespļauj visai Rietumu sabiedrībai sejāKomentāri
Foto un virsraksts: NRA
  • šodien 07:20
  • NRA
  • 3

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Guterešs iespļauj visai Rietumu sabiedrībai sejā

ANO ģenerālsekretārs Kazaņā

Šajās dienās Kazaņā, Tatarstānas galvaspilsētā, notiek BRICS valstu galotņu tikšanās, kurā piedalās vadošie pasaules līderi no Ķīnas, Indijas, Dienvidāfrikas, Ēģiptes, Irānas, Turcijas un citām valstīm. Tomēr vislielāko uzmanību pievērš ANO ģenerālsekretāra Antoniu Gutereša klātbūtne šajā pasākumā, kas ir organizēts Krievijā, tieši laikā, kad notiek konflikts Ukrainā.

Ukrainas reakcija uz Gutereša dalību

Gutereša dalība šajā galotņu tikšanās ir izraisījusi lielu sašutumu ne tikai Ukrainā, bet arī starp tās starptautiskajiem atbalstītājiem. Ukraina, kuras teritorijā Krievija veic brutālu agresiju, uzskata, ka ANO ģenerālsekretārs ar savu klātbūtni piekrīt Krievijas rīcībai un ignorē Ukrainas ciešanas. Šī situācija rada mulsumu un vilšanos starp valsts līderiem un diplomātiem, kuri cerēja, ka ANO spēlē aktīvāku lomu miera nodrošināšanā.

Rietumu sabiedrības reakcija

No otras puses, Rietumu sabiedrība ir apjukusi ne tikai par Gutereša lēmumu piedalīties Krievijas rīkotajā pasākumā, bet arī par ANO kā starptautiskās organizācijas lomu šajā sarežģītajā situācijā. Daži eksperti norāda, ka šāda rīcība var vājina ANO autoritāti un radīt iespaidu, ka organizācija nespēj efektīvi reaģēt uz globālajiem konfliktiem. Rodas jautājums: vai Guterešam ir nepieciešams pārskatīt savu pozīciju un attiecības ar valstīm, kas pastrādā agresiju pret citiem?

Nākotnes perspektīvas

Kamēr daudzi pievēršas Gutereša klātbūtnes ietekmei uz pašreizējo situāciju, ir skaidrs, ka starptautiskā sabiedrība turpinās uzraudzīt ANO rīcību. Ja Guterešs nevēlas zaudēt atbalstu no Rietumu valstīm un nostiprināt ANO lomu globālajā politikā, viņam būs jāapdomā nākamie soļi. Šajā sarežģītajā laikmetā, kad pārbauda varu un solidaritāti, ANO ģenerālsekretāram jāatrod veids, kā atgūt uzticību un pārliecību, ka organizācija patiesi strādā, lai aizsargātu visus cilvēkus, īpaši tos, kuri cieš no karu sekām.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz NRA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas