"Arī kino ir investīcija" - Aigars Rostovskis par valsts nevēlēšanos atbalstīt ārvalstu kinoprojektusZiņas
Foto un virsraksts: JAUNS.LV

"Arī kino ir investīcija" - Aigars Rostovskis par valsts nevēlēšanos atbalstīt ārvalstu kinoprojektus

Valsts atbalsta iztrūkums

Latvija ir zaudējusi iespēju aktīvi piedalīties pasaules kino industrijā, jo Finanšu ministrija atteikusies atbalstīt ārvalstu kinoprojektu līdzfinansēšanu. Šī lēmuma sekas ir jūtamas ne tikai kino nozarē, bet arī vietējā ekonomijā, kurā šie projekti iepriekš nesuši būtisku ienākumu.

Aizgājušās iespējas

Agrāk valsts norādītā kārtība ļāva ārvalstu kino producentiem atgūt daļu izdevumu, ja filmēšana notiek Latvijā. Šī sistēma ne tikai veicināja ārvalstu investīcijas, bet arī padarīja Latviju par pievilcīgu lokāciju filmēšanai. Taču tagad, kad šī kārtība vairs nav spēkā, kino uzņēmumi meklē citus galamērķus, kuri ir gatavi nodrošināt atbalstu.

Ekonomiskā ietekme

Lai gan valsts iztērēja tikai pāris miljonus, ārvalstu kino projektu ietekme bija daudz lielāka. Filmēšanas grupas, kas uzturas Latvijā mēnešiem ilgi, tērē naudu vietējos veikalos un pakalpojumu sniedzēju uzņēmumos. Turklāt tās nodrošina darba vietas vietējiem iedzīvotājiem, kuri gūst ienākumus no šiem projektiem.

Aigara Rostovska uzskati

Kino producenta un režisora Aigara Rostovska viedoklis šajā jautājumā ir nepārprotams – "Arī kino ir investīcija". Viņš norāda, ka valsts nevēlēšanās atbalstīt ārvalstu kinoprojektus ne tikai apgrūtina pašmāju kino izaugsmi, bet arī liedz iespēju gūt peļņu no viesmīlības nozares un radošā sektora. Rostovskis aicina domāt par ilgtermiņa ieguvumiem, ko varētu sniegt investīcijas kino.

Secinājums

Latvija, kā kino lokācija, ir pierādījusi savu potenciālu. Taču bez valsts atbalsta šīs iespējas izzūd. Aigara Rostovska un citu profesionāļu aicinājums ir skaidrs – ja valdība vēlas attīstīt kino nozari un saglabāt vietējās darba vietas, tai ir nepieciešams atjaunot un stiprināt atbalsta mehānismus ārvalstu kinoprojektiem.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz JAUNS.LV portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas