Ašeradens: Latvijas valsts fondēto pensiju sistēmā ir nepieciešami uzlabojumiSabiedrība
Foto un virsraksts: VS
  • aizvakar 10:14
  • VS
  • 6

Ašeradens: Latvijas valsts fondēto pensiju sistēmā ir nepieciešami uzlabojumi

```html

Finanšu ministra viedoklis par pensiju sistēmu

Finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV) trešdien intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" pauda, ka Latvijas valsts fondēto pensiju sistēmā nepieciešami uzlabojumi. Viņš norādīja, ka 17 gadu laikā ieguldījumi šajā sistēmā ir pieauguši tikai par 4%, kas liecina par sistēmas neefektivitāti. "Ja 17 gadu laikā bankas spēj nopelnīt 4%, man šķiet, ka kaut kas tur nav īsti kārtībā," sacīja Ašeradens.

Plāni par uzlabojumiem

Jautāts, vai ir plānots pilnībā pārskatīt valsts fondēto pensiju sistēmu, Ašeradens noliedza šādas ieceres, taču uzsvēra, ka ir jāuzlabo banku procentu likmju noteikšanas process. "Nē, man nav šāda plāna, bet attiecībā uz to, kādā veidā tiek noteiktas bankām jeb pārvaldniekiem viņu procentu likmes, jā, pilnīgi noteikti," viņš piebilda.

Dažādi viedokļi par sistēmas efektivitāti

Ašeradens uzsvēra, ka līdzekļu pārvaldniekiem jābūt ieinteresētiem pensiju kapitāla pieaugumā. "Manuprāt, šī sistēma īsti labi nestrādā. Skaidrs, ka ir jāskatās, kas tur jālabo," viņš sacīja, izsakot apņemšanos mēģināt sistēmu uzlabot nākamo četru gadu laikā.

Grozījumi likumā un to ietekme

Jau vēstīts, ka valdība 8.oktobrī atbalstīja Labklājības ministrijas sagatavotos grozījumus Valsts fondēto pensiju likumā, kas paredz pensiju iemaksu likmes vienu procentpunkta pārnesi no pensiju otrā līmeņa uz pirmo līmeni no 2025.gada 1.janvāra līdz 2028.gada 31.decembrim. Šī iniciatīva ļaus samazināt darbaspēka nodokļus un, iespējams, uzlabos nākotnes vecuma pensiju apmēru.

Pensiju sistēmas dalībnieku statistika

Pēc Labklājības ministrijas datiem, 2023.gadā 18 418 valsts fondēto pensiju shēmas dalībnieki pārtrauca dalību pensiju otrajā līmenī, jo pieprasīja valsts vecuma pensiju. Vidējais dalības ilgums pensiju otrajā līmenī bija 17,3 gadi un uzkrātā pensijas kapitāla vidējā summa veidoja 5360,75 eiro, kas ir tikai 4% pieaugums dalības laikā.

Nākamie soļi

Izmaiņas likumā vēl būs jāvērtē Saeimai. Latvijā ir izveidota triju līmeņu pensiju sistēma, kas sastāv no valsts pirmajā līmenī maksātajām pensijām, fondēto pensiju otrā līmeņa un privātajiem pensiju fondiem trešajā līmenī. Ašeradens uzskata, ka ir nepieciešams veidot efektīvāku sistēmu, lai nodrošinātu labāku pensiju kapitāla pieaugumu nākamajām paaudzēm. ```

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz VS portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas