Bez sertifikāta, bet "visi gali ūdenī" - kas uzrauga sporta trenerus?Citi/Sports/Aizmugure
Foto un virsraksts: Delfi

Bez sertifikāta, bet "visi gali ūdenī" - kas uzrauga sporta trenerus?

Sporta nodarbību realitāte

Latvijā sporta nodarbības, kas pēc būtības vajadzētu tikt vadītām tikai ar sertificētiem treneriem, bieži vien notiek bez šādas oficiālas apmācības. Pats sporta treneru sertifikāts ir kā drošības zīme, kas nodrošina profesionāļa zināšanas un prasmes, tomēr daudzas interešu izglītības programmas turpina darboties tikai ar entuziastu atbalstu, bez nepieciešamajām kvalitātes garantijām.

Diskusija par incidentu Inčukalnā

Raidījumā "Aizmugure" tika apspriests nesenais incidents, kas notika ūdenspolo treniņā Inčukalnā, kurā parādījās jautājums par treneru kvalifikāciju un atbildību. Šādi gadījumi izsaka ne tikai trenera profesionalitāti, bet arī vispārējo sporta vidē esošo risku. Vairāki ekspertu viedokļi norādīja uz nepieciešamību pēc stingrākas uzraudzības trenera darbam, jo sekas var būt nopietnas.

Uzraudzības trūkums

Signe Luika, Latvijas Treneru sertifikācijas centra vadītāja, norādīja, ka, ja būtu pašvaldības vadītāja, lai pasargātu sevi no skandāliem, viņa noteikti pieprasītu treneriem sertifikātu. Tas liecina par nopietnu nepietiekamību sporta izglītības jomā, kurā pat bez atbilstošas izglītības un apmācības personas var strādāt ar bērniem un jauniešiem.

Sabiedrības atbildība

Sabiedrības atbildība šajā jautājumā ir būtiska. Ir jārunā par to, kāpēc sertificēti treneri ir tik svarīgi, un jāizglīto vecāki un dalībnieki par to, kā atpazīt kvalitatīvas sporta nodarbības. Jauneizglītotie sportisti ir jāsargā no iespējamiem riskiem, kas saistīti ar nepietiekamu profesionalitāti, tādēļ vajadzīgs kopīgs darbs no visām iesaistītajām pusēm – no valstiskām institūcijām līdz pašvaldībām un vecākiem.

Secinājumi

Šī situācija rada nepieciešamību pēc rīcības, nevis turpmākas tolerances pret absolūtiem iniciatīvas trūkumiem sporta nozarē. Ja izglītota un sertificēta treneru paaudze kļūs par standartu, tas ne tikai uzlabos sporta kvalitāti, bet arī vairos ģimeņu un bērnu drošību visos sporta veidos.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz Delfi portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas