• vakar 15:26
  • TV3
  • 3

Darbiniekiem vairs nedrīkstēs nepamatoti pieprasīt krievu valodas zināšanas

Saeima atbalsta grozījumus Darba likumā

Ceturtdien, 2023. gada 26. oktobrī, Latvijas Saeima svinīgi pieņēma grozījumus Darba likumā, kas būtiski mainīs darba attiecību regulējumu attiecībā uz svešvalodu zināšanām. Par šiem grozījumiem balsoja liela daļa deputātu, uzsverot, ka šāds lēmums ir svarīgs solis, lai nodrošinātu vienlīdzīgu attieksmi pret visiem darba ņēmējiem neatkarīgi no viņu valodu prasmēm.

Kāpēc nepieciešami šie grozījumi?

Iepriekšējos gados krievu valodas prasība daudzu profesiju sludinājumos tika uzskatīta par nelabvēlīgu faktoru, kas ierobežoja darba meklējumus, it īpaši Latgales reģionā un citur, kur krievu valodas pratēji ir ievērojama iedzīvotāju daļa. Jaunais likums paredz, ka darbiniekiem vairs nedrīkstēs nepamatoti pieprasīt svešvalodu, ja vien tā nav tieši nepieciešama amata veikšanai. Tas palīdzēs mazināt diskrimināciju un veicināt uzņēmumu atvērtību darba tirgū.

Objektīvas prasības svešvalodu zināšanām

Turpmāk uzņēmumi būs spiesti pamatot obligāto svešvalodu zināšanu nepieciešamību. Ja darbs prasa svešvalodas prasmes, darba devējiem būs jāsniedz pierādījumi tam, kāpēc tieši šīs valodas zināšanas ir neatņemama darba sastāvdaļa. Tas var iekļaut, piemēram, komunikāciju ar ārzemju klientiem vai kolēģiem, kas strādā starptautiskā vidē.

Sabiedrības reakcija un gaidāmās pārmaiņas

Jauno likumu atbalsta ne tikai darba ņēmēji, bet arī daudzi uzņēmumu vadītāji, kuri uzskata, ka tas palīdzēs paplašināt darba tirgu un piesaistīt talantīgus speciālistus. Sabiedrības diskusijās uzsvars tika likts uz nepieciešamību veidot iekļaujošāku un daudzveidīgāku darba vidi. Tomēr ir arī kritiķi, kuri bažījas, ka grozījumi var novest pie situācijas, kurā darbinieki nevarēs efektīvi sazināties darba vietās, jo valodu prasībām netiks pievērsta pietiekama uzmanība.

Nobeigums

Grozījumi Darba likumā, kas stāsies spēkā tuvākajā nākotnē, veicina jaunas darba attiecību kultūras attīstību Latvijā, padarot to par iekļaujošāku un savstarpēji sapratni veicinošāku vidi. Šīs izmaiņas var kalpot par atspēriena punktu, lai darba tirgus kļūtu pieejamāks ikvienam Latvijas iedzīvotājam, neatkarīgi no viņu valodu prasmēm.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz TV3 portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas