• 2024. gada 21. augusts 16:07
  • NRA
  • 15

Dārznieces padomi, kā terases augiem izvēlēties augsni un kā stādīt?

Augiem piemērotas augsnes izvēle

Dārznieki bieži saskaras ar grūtībām, izvēloties pareizo augsni terases augiem. Parasti veikalos tiek nopirkts vienkāršs kūdriņš, un augi tiek iestādīti tajā, tomēr daudzos gadījumos tas noved pie neapmierinošiem rezultātiem. Kāpēc tas notiek? Iemesls ir vienkāršs – kūdra ir tukša viela, kas nodrošina ražīgumu īstermiņā, bet ilgtermiņā tam trūkst nepieciešamo minerālvielu un barības vielu. Turklāt kūdrai ir konkrēts skābuma līmenis, kas var nebūt piemērots visiem augiem. Piemēram, augiem, kas dod priekšroku neitrālai vai sārmaiņu augsnei, kūdra var būt nepiemērota. Tāpēc ir svarīgi izvēlēties augsni, kas ir pielāgota konkrētiem augiem, ko plānojat audzēt.

Kā stādīt terases augus?

Pirms stādīšanas jāņem vērā daži faktori. Vispirms jāizvēlas stādīšanai piemērota augsne. Vēlams, lai tā būtu kombinācija, kurā ir gan kūdra, gan labas kvalitātes komposts, īstas augsnes daļiņas un perlīts vai vermikulīts, lai nodrošinātu pietiekamu drenāžu un gaisa apmaiņu. Stādīšanas laikā vispirms jāizvēlas pareizā aizpildīšanas pieeja. Drenāžas slānis ir svarīgs, lai novērstu ūdens stagnāciju. Uz stādīšanas potītes dibena jāizveido atveres un jāpievieno akmeņi vai keramzīts, lai ūdens varētu brīvi plūst. Tad piepildiet podu ar sagatavoto augsni, atstājot pietiekami daudz vietas, lai redzētu no kurienes stādītā auglā. Kad augs ir iestādīts, uzmanieties, lai nesabojātu saknes. Vieglā kustībā nostipriniet augsni ap stādu, pēc tam aplaistiet augsni, bet nekad nepārlejiet, lai izvairītos no sakņu puves.

Kopšanas padomi

Pēc stādīšanas ir svarīgi nodrošināt augiem pareizu kopšanu. Regulāra laistīšana, atbilstošs mēslojums un uzraudzība ļaus augiem attīstīties veselīgi. Pārliecinieties, ka augi saņem pietiekami daudz saules gaismas un rūpējieties par papildus barības vielām, īpaši pavasara un vasaras sezonā. Kopsummā, izvēloties pareizu augsni un ievērojot nepieciešamos stādīšanas un kopšanas principus, jūsu terases augi var saplūst ar dabu un kļūt par īstu rotu jūsu mājas vidē.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz NRA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas