Endokrinologs: Diabēta aprūpe ir valsts mēroga problēmaLatvijā
Foto un virsraksts: NRA
  • vakar 20:54
  • NRA
  • 2

Endokrinologs: Diabēta aprūpe ir valsts mēroga problēma

Diabēta aprūpes krīze Latvijā

Diabēta aprūpe Latvijā ir nonākusi kritiskā stāvoklī, un eksperti brīdina, ka steidzama rīcība ir nepieciešama. Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas endokrinologs Valdis Pīrāgs norāda, ka diabēta pacientu skaits valstī strauji pieaug, un tādējādi arvien vairāk tiek apgrūtināta veselības aprūpes sistēma.

Finansējuma trūkums un tā sekas

Viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc diabēta aprūpe kļūst par valsts mēroga problēmu, ir nepietiekams finansējums. Pīrāgs uzskata, ka, lai uzlabotu situāciju, ir nepieciešams piešķirt lielāku finansējumu diabēta aprūpes programmai. Bez tam, nepietiekama resursu pieejamība var novest pie sliktākas pacientu ārstēšanas kvalitātes, kas, savukārt, palielina komplikāciju risku.

Sabiedrības izpratne un izglītošana

Endokrinologs uzsver, ka svarīgs ir arī sabiedrības apziņas veicināšana par diabētu. Izglītošanas iniciatīvas var palīdzēt cilvēkiem labāk izprast slimību, tās profilaksi un kontroli. Patiesa izpratne par diabētu var veicināt agrāku diagnosticēšanu un novērst smagas komplikācijas.

Valsts loma un politikas ietekme

Pīrāgs uzskata, ka valsts ir jākļūst par aktīvāku dalībnieku diabēta aprūpes jomā. Tehnoloģiju attīstība un jauni ārstēšanas paņēmieni jāintegrē valsts veselības aprūpes sistemātikā, lai uzlabotu pacientu aprūpes kvalitāti. Valsts jānosaka skaidras prioritātes un jāizstrādā ilgtermiņa stratēģija diabēta aprūpes uzlabošanai.

Aicinājums rīkoties

Diabēta aprūpe ir jāuzskata par kopīgu atbildību, un ir nepieciešams, lai valdība, veselības aprūpes speciālisti un sabiedrība kopīgi strādātu, lai radītu labvēlīgus apstākļus diabēta pacientiem. Tādējādi, kā uzsver Pīrāgs, šī problēma var tikt risināta, un Latvijas sabiedrība var saņemt kvalitatīvāku un pieejamāku diabēta aprūpi.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz NRA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas