Fotorecepte. Latgalē iecienītais sautējums cymuss soli pa solim
Dzīve un stils
Foto un virsraksts: LSM
  • vakar 06:31
  • LSM
  • 16

Fotorecepte. Latgalē iecienītais sautējums cymuss soli pa solim

Vairāk foto skaties šeit

Izpēti Latgales kulināro mantojumu

Cymuss – šis vārds ir pazīstams katrā latgaliešu ģimenē, un tam ir vairākas nozīmes. Tas apzīmē ne tikai esenci un kādas parādības pašu būtību, bet arī saistās ar prieka avotu un, protams, ēdienu. Latgales reģionā, kur tradicionālā virtuve ir ļoti nozīmīga, cymuss ir viens no populārākajiem ēdieniem, kas gadu gaitā ir saglabājis savu vietu pie ģimenes galda.

Cymusa būtība un sastāvdaļas

Cymuss ir burkānu sautējums ar kartupeļiem un gaļu, bet jāpiebilst, ka tas var tikt gatavots arī bez gaļas, padarot to piemērotu dažādām gaumēm un vajadzībām. Šis ēdiens izceļas ar to, ka tas ir ne tikai gards, bet arī veselīgs, jo satur daudz dārzeņu. Galvenās sastāvdaļas ir: - Burkāni - Kartupeļi - Gaļa (pēc izvēles) - Sīpoli - Garšaugi un garšvielas

Soliet pa solim: Cymusa sagatavošana

Gatavošana ir radošs process, un katrs pavārs var pievienot savu pieskārienu. Piedāvāju jums soli pa solim instrukcijas, kā sagatavot šo tradicionālo latišu ēdienu. **1. solis:** Sākt ar dārzeņu sagatavošanu. Nomazgājiet un notīriet burkānus un kartupeļus. Burkānus sagrieziet plānās šķēlēs, bet kartupeļus – kubiņos. **2. solis:** Sīpolus smalki sakapājiet un apcepiet tos lielā pannā ar eļļu līdz tie kļūst zeltaini. **3. solis:** Pievienojiet gaļu un apcepiet to līdz brūnai, tad pievienojiet burkānus un kartupeļus. **4. solis:** Ielejiet pietiekami daudz ūdens, lai pārklātu dārzeņus un gaļu, un pievienojiet izvēlētos garšaugus un garšvielas. **5. solis:** Jautājums par sāli un pipariem ir atkarīgs no individuālās gaumes. Vārīt sautējumu uz zemas uguns, līdz dārzeņi kļūst mīksti un gaļa ir gatava – tas prasīs apmēram stundu.

Kalpot un baudīt

Kad cymuss ir gatavs, tas ir jānoliek uz galda kā sirsnīgs ēdiens, kas atgādina par Latgales kulināro mantojumu. Pasniedziet to ar maizi un, ja vēlaties, papildiniet ar skābo krējumu. Šis ēdiens noteikti iepriecinās visus, jo tas ir ne tikai gards, bet arvien vairāk ir sajūtas, tradīciju un ģimenes saikņu noslēpums. Nobaudiet pusdienas vai vakariņas ar bērnības atmiņām un nosegtu siltumu, ko sniedz šis tradicionālais latgaliešu ēdiens!

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz LSM portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas