Ģimenes ārsti ceļ trauksmi – praksēs iztrūkst pat līdz 100 gripas vakcīnuSabiedrība
Foto un virsraksts: TV3
  • vakar 12:05
  • TV3
  • 6

Ģimenes ārsti ceļ trauksmi – praksēs iztrūkst pat līdz 100 gripas vakcīnu

Ģimenes ārsti brīdina par gripas vakcīnu trūkumu

Latvijā ģimenes ārsti ir pauduši nopietnas bažas par gripas vakcīnu piegādēm, kuras šogad ir izrādījušās nepietiekamas. Saskaņā ar Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas (LLĢĀA) veiktās elektroniskās aptaujas datiem, dažām ģimenes ārstu praksēm ir piegādāts pat par 100 devām mazāk gripas vakcīnu, nekā tās bija pasūtījušas. Šis situācijas iztrūkums var radīt nopietnas sekas sabiedrības veselībai, ņemot vērā gripas riskus, kas ik gadu apdraud iedzīvotājus.

Gripas vakcīnu piegāžu problēmas

Aptauja atklājusi, ka daudzas ģimenes ārstu prakses ir saskārušās ar ievērojamiem piegāžu trūkumiem. Līdz ar to pacienti, kuri cerēja saņemt vakcīnu un pasargāt sevi no gripas, ir palikuši bez nepieciešamās aizsardzības. Ģimenes ārsti norāda, ka šādas problēmas apgrūtina ne tikai ikdienas darbu, bet arī ierobežo iespēju pienācīgi rūpēties par pacientiem un sniegt viņiem nepieciešamo atbalstu gripas sezonā.

Sabiedrības veselības riski

Speciālisti brīdina, ka vakcīnu trūkums var novest pie plašākām gripas infekciju izplatības problēmām, kas var apdraudēt iedzīvotāju veselību. Gripa ir bīstama slimība, kas ik gadu prasa dzīvības, it īpaši rizikogrupās, piemēram, gados vecākiem cilvēkiem, hroniski slimiem pacientiem un bērniem. Bez atbilstošas vakcinācijas sabiedrība kļūst neaizsargātāka pret šo slimību, līdz ar to palielinās hospitalizācijas un smagu komplikāciju risks.

Aicinājums rīkoties

Ārsti aicina valsts institūcijas un vakcīnu ražotājus steidzami risināt šās problēmas un nodrošināt pietiekamu gripas vakcīnu piegādi visām ārstniecības praksēm. Ir būtiski, lai vakcinācijas programma varētu noritēt raiti un efektīvi, nedodot iespēju gripas izplatībai pārņemt valstis. Tāpat ir svarīgi informēt sabiedrību par vakcinācijas nozīmi un veicināt tās pieejamību ikvienam iedzīvotājam.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz TV3 portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas