Kafijas cenu pieaugums ir globāla problēma; Latvijā tās ir augstākas arī akcīzes nodokļa dēļ
Ekonomika
Foto un virsraksts: LSM
  • vakar 19:36
  • LSM
  • 3

Kafijas cenu pieaugums ir globāla problēma; Latvijā tās ir augstākas arī akcīzes nodokļa dēļ

Kafijas cenu pieaugums: globāla tendence

Pēdējos piecos gados pasaulē kafijas lietotāju skaits ir audzis par 2 līdz 3%. Šo pieaugumu var izskaidrot ar dzīvesveida izmaiņām un kafijas popularitātes pieaugumu, kas ir ietekmējis pieprasījumu pēc šī dzēriena. Diemžēl, augošais pieprasījums ir tikai viens no iemesliem, kāpēc kafijas cenas ir pieaugušas.

Kafija kā ikdienas sastāvdaļa

Kafija nav tikai dzēriens – tā ir daudzu cilvēku rituāls. Mūsdienās ilgtspējīgi un kvalitatīvi kafijas produkti ir kļuvuši par normu, nevis luksusu. Daudzi cilvēki savu rītu vairs nespēj iedomāties bez kafijas krūzes, un iespējami liels cenas pieaugums, piemēram, 20% un vairāk, ir sliktas ziņas gan patērētājiem, gan kafijas ražotājiem.

Dārgāks kafijas patēriņš Latvijā

Latvijā kafijas cenas palielinās arī citu faktoru dēļ, tostarp akcīzes nodokļa pieauguma. Šis nodoklis strauji palielina kafijas izmaksas, kas vēl papildus sarežģī situāciju un samazina pieejamību. Līdz ar to, kafijas patēriņš ir kļuvis dārgāks, kā arī ir radušās bažas par to, kā tas ietekmēs Latvijas iedzīvotāju ieradumus.

Nākotnes perspektīvas

Pašlaik nav redzamas pazīmes, ka kafijas cenas tuvākajā laikā varētu samazināties. Gan globālais pieprasījums, gan pieaugošās ražošanas izmaksas var turpināt ietekmēt cenu kāpumu. Šis jautājums noteikti ir jārauga, jo kafijas pieejamība un cena var ievērojami ietekmēt katra rīta rituālus, turklāt tas ir kļuvis par būtisku ekonomisko faktoru gan vietējā, gan globālā kontekstā.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz LSM portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas