«Kalns un sniegpārsliņa»:  kas mūsu šoferiem jāzina par braukšanu ziemā (+VIDEO)Sabiedrība
Foto un virsraksts: VS
  • šodien 10:25
  • VS
  • 5

«Kalns un sniegpārsliņa»: kas mūsu šoferiem jāzina par braukšanu ziemā (+VIDEO)

Video skaties šeit

Mainīgajiem laikapstākļiem jābūt gataviem

Ziemas sezona jau ir klāt, un autovadītājiem ir jābūt sagatavotiem dažādiem laikapstākļiem uz ceļa. Lai arī tuvākajās dienās laika prognozes sola salīdzinoši siltu laiku, naktīs vietām gaisa temperatūra var noslīdēt līdz nullei vai pat zemāk, radot risku apledojumiem. Autovadītājiem šobrīd jāplāno papildu laiks ceļojumiem, jo ceļa apstākļi var mainīties ātri un neprognozējami.

Jaunās prasības ziemas riepām

Sākot no 2024. gada 1. oktobra, transportlīdzekļiem, kas izmanto ziemas riepas, būs jāatbilst jaunajām Ceļu satiksmes noteikumu prasībām. Riepām, kas marķētas ar apzīmējumu "kalns un sniegpārsliņa", jābūt aprīkotām ar īpaši izstrādātiem protektoriem, kas nodrošina drošu braukšanu sniega un ledus apstākļos. Ja riepām nav šāda marķējuma, to izmantošana ziemas laikā būs aizliegta.

Drošība ir pirmajā vietā

Lai arī sabiedriskā transporta autobusiem ziemas riepas nav obligāti jāizmanto, autopārvadātāji tiek aicināti nodrošināt satiksmes drošību, uzstādot ziemas apstākļiem atbilstošas riepas. Tas ir īpaši būtiski vietējiem ceļiem ar zemu satiksmes intensitāti, kur braukšanas apstākļi var būt īpaši apgrūtināti. Ziemas riepām minimālais protektora dziļums ir 4 mm, kas ir jānodrošina ne tikai pirms ziemas sezonas, bet arī pirms riepu noņemšanas pavasarī.

Izpratne par bīstamajiem apstākļiem

Ziemas laikā ir nepieciešams ņemt vērā potenciāli bīstamos ceļa apstākļus, piemēram, "melno ledus". Šis neredzamais ledus veidojas, kad ceļa temperatūra svārstās, un ir īpaši bīstams uz tiltiem un pārvadiem. Autovadītājiem jāņem vērā, ka apledojums var parādīties agrā rītā un vēlu vakarā. Tādēļ ir svarīgi palielināt attālumu līdz priekšā braucošajam transportam.

Auto aprīkošana un uzturēšana

Pirms došanās ceļā ir jāpārliecinās par automašīnas aprīkojumu. Tīras logu slotiņas, ledus skrāpis un piemērots logu mazgāšanas šķidrums ir nepieciešami labai redzamībai. Arī automašīnas lukturiem jābūt tīriem un pareizi noregulētiem, lai nodrošinātu pietiekamu apgaismojumu. Neaizmirstiet par drošības vesti un instrumentu komplektu – tie var būt noderīgi neparedzētās situācijās.

Skatieties mūsu VIDEO!

Lai labāk izprastu, kā sagatavoties ziemas sezonai un kādas ir drošas braukšanas prakses, skatieties pievienoto video, kurā eksperti dalās ar padomiem un ieteikumiem. Mēs aicinām visus autovadītājus būt uzmanīgiem un rūpīgi sekot laika apstākļiem, lai nodrošinātu gan savu, gan citu dalībnieku drošību uz ceļa.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz VS portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas