Kas ir fleksitārisms, un kā viņš maina ēšanas paradumus Latvijā (+VIDEO)Interesanti fakti
Foto un virsraksts: VS
  • 2024. gada 6. oktobris 16:44
  • VS
  • 4

Kas ir fleksitārisms, un kā viņš maina ēšanas paradumus Latvijā (+VIDEO)

Video skaties šeit

Kas ir fleksitārisms?

Fleksitārisms ir uztura veids, kas galvenokārt balstās uz augu izcelsmes produktiem, taču neizslēdz arī dzīvnieku izcelsmes pārtiku. Šī pieeja ļauj izbaudīt gan jaunas garšas, gan nodrošina uzturvielu daudzveidību. Arvien lielāks skaits cilvēku visā pasaulē, tostarp Latvijā, pievēršas fleksitārismam, ko veicina veselīga dzīvesveida vēlme.

Veselības ieguvumi fleksitārismā

Saskaņā ar jaunākajiem Latvijas aptaujas datiem, galvenie iemesli, kāpēc cilvēki izvēlas fleksitārismu, ir saistīti ar veselību. 34% respondentu min laktozes nepanesamību vai alerģijas, savukārt 30% norāda svara kontroli kā motivāciju. Uztura speciāliste Lizete Puga skaidro: "Fleksitārisms līdzsvaro augu valsts un dzīvnieku izcelsmes produktus, mudinot ikdienas ēdienkartē iekļaut arvien vairāk augu izcelsmes produktu."

Aktīvā jauniešu loma

Jauno cilvēku vecuma grupa, īpaši 18 līdz 29 gadi, ir aktīvākie augu izcelsmes produktu patērētāji Latvijā. Aptaujas dati liecina, ka 15% jauniešu šos produktus patērē vismaz 3 līdz 4 reizes nedēļā, liecinot par ievērojamu tendences maiņu un interesi par veselīgu uzturu.

Augu izcelsmes produktu popularitāte

Augu izcelsmes produktu izvēli ietekmē vairāki faktori. 35% respondentu izvēlas šos produktus garšas dēļ, 32% to dara, lai kontrolētu svaru, un vēl 32% - veselības apsvērumu dēļ. Speciālisti uzsver, ka šie produkti ir ne tikai uzturvielu avots, bet arī lieliskas alternatīvas cilvēkiem ar paaugstinātu holesterīna līmeni.

Uzmanība sastāvam un uzturvielām

Plānojot pilnībā aizvietot dzīvnieku izcelsmes produktus ar augu izcelsmes alternatīvām, ir svarīgi pievērst uzmanību to sastāvam, it īpaši kalcija un olbaltumvielu saturam. Uztura speciāliste uzsver: "Lai nodrošinātu pietiekamu olbaltumvielu daudzumu, uzturā var pievienot, piemēram, riekstus."

Secinājums

Fleksitārisms maina ēšanas paradumus Latvijā, veicinot veselīgāku un daudzveidīgāku uzturu. Iedzīvotāji arvien vairāk apzinās augu izcelsmes produktu nozīmīgumu un to pozitīvo ietekmi uz veselību, kas nodrošina labāku dzīves kvalitāti un ilgtermiņa labklājību. (+VIDEO)

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz VS portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas