Krāpnieki no Latvijas uzņēmumiem izkrāpj arvien lielākas summas (+VIDEO)Kriminālziņas
Foto un virsraksts: VS
  • vakar 13:46
  • VS
  • 5

Krāpnieki no Latvijas uzņēmumiem izkrāpj arvien lielākas summas (+VIDEO)

Video skaties šeit

Krāpšanas risks uzņēmumiem pieaug

Finanšu krāpšana ir kļuvusi par vienu no aktuālākajām problēmām, ar ko saskaras Latvijas uzņēmumi. Pēdējo gadu laikā ir novērots dažādu krāpšanas veidu pieaugums - no pikšķerēšanas līdz pat sarežģītām krāpniecību shēmām. Noziedznieki nepārtraukti meklē vājos punktus uzņēmumu organizatoriskajos procesos, jo īpaši digitalizācijas laikmetā, kad aizvien vairāk procesu notiek tiešsaistē.

Speciālista vēršanās pie uzņēmumiem

Roberts Birzgalis, bankas drošības eksperts, uzsver, ka uzņēmumiem jābūt īpaši uzmanīgiem. "Digitālajā vidē uzņēmumu aizsardzība pret krāpšanu nav tikai IT darbinieku pienākums - tai ir nepieciešama visaptveroša pieeja, kas ietver vadību, personālu un jo īpaši grāmatvežus," viņš skaidro.

Eksperta ieteikumi drošības uzlabošanai

Lai mazinātu risku kļūt par krāpnieku upuriem, Birzgalis piedāvā vairākus ieteikumus: - Iemācieties atpazīt aizdomīgus e-pastus un telefona zvanus, īpaši, ja tajos tiek pieprasīta sensitīva informācija. - Ieviest spēcīgu e-pastu drošības kontroli un izglītot darbiniekus par pikšķerēšanas draudiem. - Pievērst vērību krāpnieciskiem telefona zvaniem, kas var norisināties arī platformās, kā WhatsApp.

Iekšējās procedūras uzņēmumos

Organizācijām jāievieš iekšējās procedūras, kas nosaka specifisku kārtību, piemēram, pirms finanšu darījumu apstiprināšanas iesaistīt vismaz divus cilvēkus. Tas būtiski samazina iespēju, ka viens darbinieks varētu atļaut krāpnieciskus darījumus. Jo īpaši svarīgi ir apmācīt grāmatvežus, kas bieži vien ir krāpnieku galvenais mērķis.

Krāpšanas apjoms Latvijā

Finanšu nozares asociācijas dati liecina, ka laika posmā no 2023. gada 1. augusta līdz 2024. gada 1. augustam uzņēmumiem no Latvijas izkrāpti 2,3 miljoni eiro. Vidējā izkrāptā summa vienam uzņēmumam sasniegusi 16 tūkstošus eiro, kas norāda uz nopietnu problēmu, ar kuru saskaras Latvijas uzņēmumi.

Noslēgums

Šī situācija norāda uz nepieciešamību pēc rūpīgas uzņēmumu drošības stratēģiju izstrādes un regulāras darbinieku apmācības, lai aizsargātu finanšu resursus un samazinātu krāpšanas riskus. Krāpnieki ir apņēmīgi un radoši, tāpēc uzņēmumiem jābūt vienmēr modriem un sagatavotiem.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz VS portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas