Lai Andreja Upīša piemineklis stāv pie Sibīrijas lāčiem, ierosina tēlnieks Aigars BikšeZiņas
Foto un virsraksts: JAUNS.LV

Lai Andreja Upīša piemineklis stāv pie Sibīrijas lāčiem, ierosina tēlnieks Aigars Bikše

Ierosinājums no tēlnieka Aigara Bikšes

Diskutējot par aktuālajām tēmām, kas saistītas ar pieminekļu uzstādīšanu un nojaukšanu, TV24 raidījumā “Kārtības rullis” Latvijas Mākslas akadēmijas profesors un bijušais Saeimas deputāts Aigars Bikše izteica neparastu ierosinājumu. Viņš uzsvēra, ka rakstnieka Andreja Upīša piemineklis (1877-1970) būtu jāuzstāda nevis kāpušo diskusiju centrā, bet gan jāsaglabā neskarts.

Piemineklis kā daļa no kultūras mantojuma

Bikše norādīja, ka pieminekļa dalīšana uz pusēm nerisinātu problēmas ap to, kā ģenerēt sabiedrības interesi un cieņu pret kultūras mantojumu. Viņš ierosināja, ka piemineklis varētu atrasties Zooloģiskā dārza Sibīrijas lāču voljērā, radot simbolisku saistību starp lasītāju un rakstnieku, kas izpētīja Baltijas tautu dzīvi un dabu.

Sibīrijas lāči – unikāla simbola izvēle

Izvēloties Sibīrijas lāčus kā vietu piemineklim, Bikše piedāvā interesantu perspektīvu, jo šie dzīvnieki ir simbols gan izturībai, gan apņēmībai. "Sibīrija ir vieta, kas saistīta ar latviešu vēsturi un traģēdijām, un Upīša darbi bieži atspoguļo līdzīgu tēmu," skaidroja tēlnieks.

Aicinājums uz diskusiju

Aigars Bikše aicināja sabiedrību aktīvi piedalīties diskusijā par pieminekļiem, to nozīmi un vietu mūsdienu Latvijas sabiedrībā. Viņš uzsvēra, ka šādi centieni varētu veicināt ne tikai kultūras mantojumā, bet arī sabiedrībā kopumā, izceļot rakstnieka Andreja Upīša darbu un idejas.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz JAUNS.LV portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas