Latvijā 62% iedzīvotāju rudenī visvairāk satrauc augstās apkures izmaksasInteresanti fakti
Foto un virsraksts: VS
  • vakar 16:10
  • VS
  • 7

Latvijā 62% iedzīvotāju rudenī visvairāk satrauc augstās apkures izmaksas

Augstās apkures izmaksas satrauc vairākumu iedzīvotāju

Tuvojoties apkures sezonai, 62% Latvijas iedzīvotāju mājokļa ikdienas uzturēšanā visvairāk satrauc augstās apkures izmaksas. Šie dati nāk no aptaujas, kuru veica būvkompānijas pārstāvji sadarbībā ar pētījumu kompāniju "Norstat Latvija". Šī tendence liecina par pieaugošo bažu līmeni par apkures un energoresursu izmaksām.

Elektroenerģijas patēriņš un siltumizolācija

Papildus augstajām apkures izmaksām 15% aptaujāto norādījuši, ka viņus satrauc paaugstināts elektroenerģijas patēriņš, savukārt 13% respondentu uzsvēra mājokļa siltumizolācijas trūkumu. Interesanti, ka vismazāk, tikai 5% ieinteresēto, moka domas par maksājumiem par silto un auksto ūdeni un kanalizāciju.

Energoefektivitāte – svarīgs faktors

Septembrī veiktajā aptaujā 83% respondentu atzīmēja, ka viņiem ir svarīgi, lai mājoklī būtu augsta energoefektivitāte. Respondenti norādīja, ka šādām ēkām ir jāsatur siltinājumi un efektīva ventilācija ar rekuperāciju. Tikai 4% aptaujāto teica, ka energoefektivitāte viņiem nav svarīga, bet 5% to uzskata par vienaldzīgu.

Jaunā auditorija un energoefektivitāte

Aptaujā secināts, ka tieši jaunākās auditorijas vidū, proti, cilvēku vecumā no 18 līdz 29 gadiem, 20% uztrauc mājokļa siltumizolācijas trūkums. Tas norāda uz jauno paaudžu pieaugošo izpratni par enerģijas ietaupījumu un ilgtspējīgām būvniecības praksēm.

Pircēju interesi par ilgtspējīgiem risinājumiem

Eksperts norāda, ka pēdējos gados nekustamo īpašumu pircēji un īres namu klienti aizvien rūpīgāk analizē ēku energoefektivitātes aspektus, kas ļauj ilgtermiņā stāties pretī energoresursu cenu svārstībām. Aizvien vairāk tiek pievērsta uzmanība ilgtspējīgiem risinājumiem un alternatīviem enerģijas avotiem, piemēram, saules paneļiem uz daudzstāvu nama jumtiem.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz VS portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas