• 2024. gada 27. jūlijs 11:15
  • VS
  • 22

Latvijā gaidāma vētra, lielākie vēja postījumi un arī plūdi iespējami Rīgā

Vētras brīdinājums Latvijā

Svētdienas vakarā Latvijā sāksies vētra, kas var kļūt par vienu no spēcīgākajām vasaras vētrām novērojumu vēsturē. Sinoptiķi brīdina, ka ne tikai gaidāms stiprs vējš, bet arī īpaši intensīvas lietavas.

Ciklona ceļš un iespējamo postījumu prognozes

Svētdien no dienvidrietumiem ieradīsies ciklons, kas strauji pieņemsies spēkā, un pirmdien virzīsies uz austrumiem. Vēja pastiprināšanās sāksies svētdienas pievakarē, ar lielāko spēku vējš plosīsies pirmdienas naktī un dienas pirmajā pusē. Gaidāmas ziemeļu, ziemeļrietumu vēja brāzmas līdz pat 30 metriem sekundē, īpaši izjūtamas Rīgā un Vidzemes piekrastē.

Intensi īsti nokrišņi un plūdu iespējamība

Sinoptiķi prognozē, ka teritorijā, kuru skars stiprākais vējš, gaidāms arī lielākais nokrišņu daudzums. Vietām, īpaši Vidzemes rietumos un galvaspilsētā, kopējais nokrišņu daudzums var pārsniegt 100 un pat 150 milimetrus, radot būtisku plūdu risku. Zemākajās vietās iespējama applūšana, un dažas mazās upes, iespējams, izies no krastiem.

Vētras vēsture un gaidāmie postījumi

Atgādinām, ka pagājušā gada 7.-8. oktobrī vējš Rīgas centrā sasniedza brāzmas līdz 24 metriem sekundē, radot ievērojamus postījumus. Šoreiz prognozes liecina par līdzīgiem vai pat spēcīgākiem postījumiem: vējš lauzīs kokus, radīs kaitējumu dārziem un laukiem, kā arī ietekmēs pludmales infrastruktūru.

Gatavība ārkārtas situācijai

Sagaidāms, ka tuvojošās vētras dēļ Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs izsludinās sarkano – augstākās pakāpes – brīdinājumu. Iedzīvotājiem jābūt gataviem ārkārtas pasākumiem, kā arī jāseko līdzi laikapstākļu prognozēm un oficiālai informācijai no attiecīgajām institūcijām. Iedzīvotāji tiek aicināti rūpīgi iepazīties ar situāciju un, ja nepieciešams, veikt evakuācijas plānus.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz VS portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas