Latvijā trūkst stingra idejiska mugurkaula. Saruna ar filozofi Maiju Kūli
Dzīve un stils
Foto un virsraksts: LSM
  • vakar 18:15
  • LSM
  • 5

Latvijā trūkst stingra idejiska mugurkaula. Saruna ar filozofi Maiju Kūli

Fluīda demokrātija Latvijā

Latvijā šobrīd valda sajūta, ka ideju trūkuma dēļ sociālā un politiskā vide ir krietni neskaidra. Filozofe Maija Kūle norāda uz Zigmunda Baumana ieviesto terminu "fluīda demokrātija", kas raksturo mūsu sabiedrību kā kustīgu un mainīgu, bet tajā pašā laikā bez stabilitātes un skaidrības. Šī sajūta šķiet arvien izteiktāka, īpaši ņemot vērā strauji mainīgās globālās situācijas un iekšējās politikas izaicinājumus.

Divergences ietekme uz sabiedrības kopību

Eiropas Savienība pēdējā laikā ir izvirzījusi dažādību kā galveno vērtību, tomēr Kūle uzsver, ka šī dažādība nenodrošina sabiedrības vienotību. Viņa atzīst, ka dažādība var radīt šķelšanos un salauzt kopības sajūtu, kas ir būtiska demokrātiskas un saliedētas sabiedrības funkcionēšanai. Tādēļ ir jādomā par veidiem, kā veidot vienotību no šīs dažādības.

Trūkstošais idejiskais mugurkauls

Viens no būtiskākajiem jautājumiem, ko Kūle uzsver, ir stingrāka idejiska mugurkaula trūkums Latvijas sabiedrībā. Lai gan brīvā tirgus ideja ir bijusi centrāla, šobrīd tā vairs nav tik aktuāla. Kūle uzsvērti apgalvo, ka kara tuvumā valstij ir nepieciešams regulēt tirgu, un tas liecina par ideju maiņu un nepieciešamību pārskatīt esošos paradigmas.

Secinājums

Latvija stāv pie idejiskā krustojuma. Filozofe Maija Kūle aicina mūs pārdomāt mūsu pamatvērtības un ideoloģiskos balstus, lai rosinātu ne tikai diskusijas, bet arī reālas pārmaiņas. Dziļākā izpratne par mūsu identitāti un mērķiem varētu palīdzēt veidot stiprākas un viendabīgākas sabiedrības saknes.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz LSM portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas