Latvijas autolietotājus no 1.novembra atkal sagaida degvielas "izņēmuma periods" – esam viena no retajām valstīm, kurā ir šāda kārtībaEkonomika
Foto un virsraksts: LA
  • vakar 09:49
  • LA
  • 8

Latvijas autolietotājus no 1.novembra atkal sagaida degvielas "izņēmuma periods" – esam viena no retajām valstīm, kurā ir šāda kārtība

Latvijas autovadītājiem jauni noteikumi no 1.novembra

No 1.novembra Latvijas autolietotājiem atkal stājas spēkā likumdošanā noteiktais ‘ziemas periods’. Šajā laikā dīzeļdegvielai nav noteikts biodegvielas piejaukums, kas pozitīvi ietekmē degvielas cenas un kvalitāti. Šī kārtība ir šķietami unikāla, ņemot vērā, ka lielākajā daļā Eiropas valstu biodegvielas piejaukums ir obligāts visos gadalaikos.

Atšķirības ar citām Eiropas valstīm

Latvija ir viena no retajām valstīm, kurā pastāv šāda kārtība, skaidro Latvijas Biodegvielu un bioenerģijas asociācija (LBBA). Daudzas Eiropas valstis ir ieviesušas stingras regulas par biodegvielas piejaukumu, kas nozīmē, ka autovadītājiem visāgad jāizmanto degviela ar noteiktu biodegvielas saturu. Savukārt Latvijā šī atbrīvošanās laikā autovadītāji var pēdējo reizi izmantot “tīrāku” dīzeļdegvielu.

Vides un ekonomikas ietekme

Šī iniciatīva ne tikai atvieglo autovadītājiem ikdienas dzīvi, bet arī palīdz samazināt degvielas izmaksas. Sakarā ar to, ka ziemas periods dod iespēju lietot dīzeļdegvielu bez biodegvielas piejaukuma, iespējamas cenas stabilizācija un samazināšana. Tomēr, no otras puses, šīs izmaiņas var ietekmēt vides ilgtspējību, jo biodegvielas piejaukums parasti palīdz samazināt CO2 izmešu līmeni atmosfērā.

Nākotnes perspektīvas

Latvijas Biodegvielu un bioenerģijas asociācija aicina valdības institūcijas un sabiedrību turpināt sarunas par biodegvielas izmantošanu, īpaši, ņemot vērā klimatiskās izmaiņas un ilgtspējīgas attīstības mērķus. Visticamāk, šis “ziemas periods” būs tikai viens no soļiem ceļā uz ilgtermiņa risinājumiem, kas apvieno ekonomiskās un vides intereses. Autovadītājiem būs jāpievērš uzmanība gan aktuālajām izmaiņām, gan iespējamām diskusijām un jauniem likumdošanas priekšlikumiem nākotnē.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz LA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas