Līdz izlaidumam visi netiek. Satraucoši daudz studentu nepabeidz mācībasSabiedrība
Foto un virsraksts: TV3
  • vakar 19:24
  • TV3
  • 4

Līdz izlaidumam visi netiek. Satraucoši daudz studentu nepabeidz mācības

Studējošo skaita pieaugums: cerība vai problēma?

Šogad Latvijas augstskolās atkal novērojams neliels studējošo skaita pieaugums. Pēc vairāku gadu krituma, kad studentu skaits samazinājās, šajā mācību gadā mācības uzsākuši nepilni 75 tūkstoši studējošo, kas ir par 800 vairāk nekā pērn. Tomēr, neskatoties uz šo pozitīvo tendenci, ir arī satraucoši dati, kas liecina par to, ka ne visi studenti spēj pabeigt savas mācības.

Starp problēmām: nepabeigšana un izlaidums

Kā rāda izglītības jomas speciālistu analīze, pēdējos gados ir pieaugusi studentu skaits, kuri nebeidz augstskolu. Satraucoši ir tas, ka šis fenomens skar ne tikai pirmā kursa studentus, bet arī augstākā kursa izglītojamos. Daudzi studenti sastopas ar grūtībām, kas saistītas ar mācību slodzi, finansiālām problēmām un personiskām dzīves situācijām, kas liek viņiem pieņemt lēmumu pamest studijas.

Izglītības sistēmas izaicinājumi

Izglītības ministrija ir apzinājusies šo problēmu un aicinājusi augstskolas meklēt risinājumus, lai uzlabotu studentu sagatavošanu un atbalstu. Ir svarīgi ne tikai uzņemt arvien vairāk studentu, bet arī nodrošināt, ka viņi spēj pabeigt savas mācības un gūt vislabākos rezultātus. Šajā kontekstā īpaša uzmanība jāpievērš mācību programmu pielāgošanai, studiju vidi un psiholoģiskā atbalsta nodrošināšanai.

Kā risināt situāciju?

Lai uzlabotu studentu sagatavošanu un mazinātu nepabeigšanas gadījumus, ir nepieciešama integrēta pieeja. Augstskolām jāattīsta atbalsta programmas, jo īpaši pirmkursniekiem, un jāveicina aktīva sadarbība starp students un pasniedzējiem. Tāpat svarīgi ir ieviest arī mentoru programmas, kas palīdzētu studentiem orientēties augstskolu dzīvē un jautājumos, kas saistīti ar mācību procesu. Lai nākotnē nodrošinātu stabilāku universitātes izglītības sistēmu, ir nepieciešamas nopietnas diskusijas un rīcības plāni. Tas ir nepieciešams, lai ne tikai palielinātu studentu skaitu, bet arī nodrošinātu viņu veiksmīgu izglītības procesu līdz izlaidumam.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz TV3 portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas