Mākslīgā intelekta centra izveidei plānots piesaistīt 500 miljonus eiroSabiedrība
Foto un virsraksts: VS
  • vakar 12:56
  • VS
  • 5

Mākslīgā intelekta centra izveidei plānots piesaistīt 500 miljonus eiro

Mākslīgā intelekta centra izveide un mērķi

Latvijas mākslīgā intelekta centra (LMIC) projekta īstenošanai ir plānots dibināt biedrību, kas deleģēs noteiktas funkcijas valsts iestādēm, kā arī piesaistīt 500 miljonus eiro piecu gadu laikā. Ekonomikas ministrija informē, ka LMIC vīzija ir veidot Latviju par konkurētspējīgāko valsti Eiropas Savienībā mākslīgā intelekta pielietojuma attīstībā, piesaistot pasaules līmeņa uzņēmumus un universitātes.

Investīciju un inovāciju plāns

Pirmajos piecos gados LMIC plāno piesaistīt 500 miljonus eiro investīcijās, kas tiks ieguldītas dažādos projektos. Ekonomikas ministrijas aplēsēs ir minēts, ka sadarbībā ar pasaules uzņēmumiem varētu īstenot piecus starptautiskus projektus, turklāt katru gadu ieviest divus līdz trīs mākslīgā intelekta risinājumus valsts pārvaldē, kā arī palielināt inovāciju līmeni valstī.

Mākslīgā intelekta izmantošanas ieguvumi

Mākslīgā intelekta ieviešana publisko funkciju īstenošanā palīdzēs arī samazināt nodarbināto skaitu valsts pārvaldē. EM norāda, ka šī pieeja ne tikai optimizēs resursus, bet arī veicinās efektīvāku un zinošāku valsts pārvaldi.

LMIC uzdevumi un darbības virzieni

LMIC uzdevumos ietilps mākslīgā intelekta ekosistēmas koordinēšana, valsts atbalsta administrēšana mākslīgā intelekta jomā, kā arī drošības un uzticamības mehānismu izveide. Plānots arī nodrošināt infrastruktūru jaunu produktu izstrādei, veicot mākslīgā intelekta risinājumu pilotēšanu un ieviešanu valsts pārvaldē, kā arī īstenojot starptautiskus sadarbības projektus.

Turpmākie soļi projekta virzīšanai

Lai LMIC projekts virzītos uz priekšu, ir jāveic vairāki soļi, tostarp jāapstiprina LMIC koncepcija Ministru kabinetā un jāsagatavo tiesiskais ietvars. Tāpat EM pārstāvji uzsver nepieciešamību strādāt ar iesaistītajām pusēm, lai risinātu konceptuālus jautājumus, tostarp par datu apmaiņu un drošības mehānismiem.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz VS portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas