Mākslīgā intelekta centra izveidei valsts varētu dibināt jaunu biedrību Tehnoloģijas
Foto un virsraksts: Delfi

Mākslīgā intelekta centra izveidei valsts varētu dibināt jaunu biedrību

Jaunās biedrības mērķis un struktūra

Valsts plāno dibināt jaunu biedrību, kas kalpos kā Latvijā izveidotā Mākslīgā intelekta centra (LMIC) izpildinstitūcija. Šī biedrība lems par centrā īstenojamajiem projektiem, kā arī deleģēs konkrētus uzdevumus un funkcijas vairākiem valsts iestādēm. Ekonomikas ministrijas (EM) pārstāvji uzsver, ka šī iniciatīva ir svarīgs solis, lai veicinātu mākslīgā intelekta attīstību un īstenot nepieciešamos pasākumus, kas nodrošinās šo tehnoloģiju integrāciju Latvijas ekonomikā.

Finansējuma piesaistīšana

Lai nodrošinātu Mākslīgā intelekta centra darbības uzsākšanu un attīstību, plānots piesaistīt ievērojamu finansējumu - 500 miljonus eiro piecu gadu laikā. Šis finansējums nāks no dažādiem avotiem, tostarp valsts budžeta, Eiropas Savienības fondiem un privātā sektora ieguldījumiem. Izmantojot šos līdzekļus, plānots veidot centra infrastruktūru, iegādāties nepieciešamo tehnoloģiju un piesaistīt talantīgus speciālistus.

Mākslīgā intelekta nozīme ekonomikas attīstībā

Mākslīgais intelekts ir kļuvusi par centrālo tēmu daudzās pasaules valstīs, un Latvia nav izņēmums. Līdz ar LMIC izveidi, Latvija plāno nostiprināt savu pozīciju tehnoloģiju jomā, veicinot inovācijas un uzlabojot uzņēmējdarbības vidi. EM pārstāvji norāda, ka mākslīgā intelekta tehnoloģiju attīstība ļaus ne tikai palielināt darba ražīgumu un efektivitāti, bet arī palīdzēs risināt aktuālas sociālas problēmas, piemēram, veselības aprūpē un izglītībā.

Aicinājums uz sadarbību

Valsts aicina dažādas ieinteresētās puses – uzņēmumus, akadēmiskās institūcijas un sabiedrību – aktīvi iesaistīties LMIC izveidē un darbībā. Sadarbība starp valsts institūcijām un privāto sektoru būs izšķiroša, lai veidotu inovatīvas risinājumu stratēģijas, kas nākotnē varētu nodrošināt Latvijas konkurētspēju globālajā tirgū. Ekonomikas ministrija uzsver, ka tikai kopīgiem spēkiem varēs izvērst Latvijas mākslīgā intelekta potenciālu un panākt ilgtspējīgu attīstību.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz Delfi portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas