Negaidīti samazināts finansējums valsts apmaksātām krūšu rekonstrukcijas operācijāmPar veselību
Foto un virsraksts: JAUNS.LV

Negaidīti samazināts finansējums valsts apmaksātām krūšu rekonstrukcijas operācijām

Sliktās ziņas krūts vēža pacientēm

Šomēnes aptuveni 40 sievietes, kuras ir cietušas no krūts vēža, saņēmušas negaidītu un satraucošu ziņu – plānoto krūšu rekonstrukcijas operāciju finansējums no valsts puses ir būtiski samazināts. Šis lēmums nozīmē, ka sievietes, kurām nepieciešama ķirurģiska iejaukšanās pēc mastektomijas, paliek bez atbalsta tieši laikā, kad viņām visvairāk nepieciešama gan medicīniska, gan emocionāla palīdzība.

Finansējuma trūkums un beigušās kvotas

Pēdējā laikā ir konstatēts, ka valsts budžetā vairs nav pietiekami līdzekļu, lai segtu krūšu rekonstrukcijas operāciju izmaksas. Neviena no organizācijām, kas nodarbojas ar vēža pacientu atbalstu, nespēj sniegt skaidru atbildi par to, kad vai vai šīs operācijas varēs tikt turpinātas. Turklāt ir beigušās arī finansētās kvotas, radot papildu stresu un neskaidrību sievietēm, kurām šādas operācijas bija ieplānotas.

Kāpēc tieši tagad?

Paziņot par finansējuma samazinājumu tieši oktobrī, kad tiek atzīmēts krūts veselības mēnesis, ir izsaucis ne tikai sašutumu, bet arī bažas par to, vai tiešām valsts plāno taupīt uz sieviešu rēķina, kuras ir pārvarējušas vēzi. Šis solis šķiet īpaši nepareizs, ņemot vērā to, cik daudz darba un atbalsta ir nepieciešams, lai palīdzētu sievietēm atkopties gan fiziski, gan emocionāli pēc šādas smagas slimības.

Diskusijas ar speciālistiem un atbalsta organizācijām

Šī situācija ir ieinteresējusi ne tikai pacientes, bet arī vēža slimnieču atbalsta organizācijas, kas ir sākušas sarunas ar ministrijas pārstāvjiem, lai noskaidrotu situāciju un iespējamos risinājumus. TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši” plāno turpināt izmeklēt šo jautājumu, piedāvājot platformu, kurā varēs izteikties gan speciālisti, gan pacientes. Viņu viedokļi un pieredze var dot svarīgas atziņas par to, kā valsts varētu palīdzēt šīm sievietēm ne tikai šobrīd, bet arī nākotnē.

Noslēgums

Situācija ar krūšu rekonstrukcijas operāciju finansējumu ir nopietna problēma, kas skar daudzas sievietes Latvijā. Ir svarīgi, lai sabiedrība un lēmumu pieņēmēji apzinātos šo jautājumu nopietnību un sniegtu nepieciešamo atbalstu sievietēm, kuras jau ir piedzīvojušas ļoti lielus izaicinājumus savā dzīvē. Mēs gaidām turpmākās diskusijas un ceram, ka tiks atrasti risinājumi, kas nodrošinās, ka šādas būtiskas procedūras ir pieejamas ikvienai sievietei, kas tās nepieciešamas.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz JAUNS.LV portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas