• vakar 12:30
  • NRA
  • 3

No 2025.gada tiks ieviesta IIN papildu likme lielo algu saņēmējiem

Ievads jaunajiem nodokļu grozījumiem

No 2025.gada Latvijā plānots ieviest ievērojamus grozījumus iedzīvotāju ienākumu nodokļa (IIN) sistēmā, kas skars lielo algu saņēmējus. Finanšu ministrija (FM) ir izstrādājusi informatīvo ziņojumu, kurā minēta jauna 3% papildu likme ienākumiem virs 200 000 eiro gadā. Šis solis ir daļa no plāna veicināt lielāku nodokļu progresivitāti, kas varētu ievērojami ietekmēt valsts budžeta ieņēmumus nākotnē.

Finanšu ministrijas mērķi

FM ziņojumā uzsvērts, ka šie pasākumi ir paredzēti, lai nodrošinātu taisnīgāku nodokļu slogu un mazinātu ienākumu nevienlīdzību. Ieviešot jauno IIN likmi, valdība cenšas nodrošināt, ka lielākie ienākumi tiek pakļauti augstākam nodokļu procentam. Šāda pieeja ne tikai veicinās sociālo taisnīgumu, bet arī palielinās valsts budžeta ieņēmumus, kas var tikt izmantoti sabiedrisko pakalpojumu uzlabošanai.

Gada ienākumu deklarēšana

Saskaņā ar plānoto sistēmu, jaunā likme tiks attiecināta uz budžeta ietvaros deklarētiem gada ienākumiem. Lielāku ienākumu saņēmējiem būs jāveic detalizēta ienākumu deklarēšana, lai noteiktu, kuros gadījumos tiks piemērota papildu 3% likme. Tas var palielināt administratīvās slogs, taču FM uzsver, ka šis solis ir nepieciešams, lai nodrošinātu, ka nodokļu sistēma kļūst taisnīgāka.

Sabiedrības reakcija un nākotnes skatījumi

Sabiedrībā šīs izmaiņas jau ir izsaukušas dažādas diskusijas. Daži uzskata, ka šī pieeja varētu palīdzēt mazināt sociālo nevienlīdzību, kamēr citi izsaka bažas par iespējamo ietekmi uz uzņēmējdarbību un investīcijām. Ir skaidrs, ka gaidāmās izmaiņas iedzīvotāju ienākumu nodokļa sistēmā radīs būtiskas sekas gan uzņēmējiem, gan individuālajiem nodokļu maksātājiem.

"Šī ir svarīga iniciatīva, kas prasa rūpīgu sabiedrības diskusiju un izpratni par to, kā ieviest iegūtos resursus valsts labā,"

teica viens no Finanšu ministrijas pārstāvjiem. Nākamajā valdības sēdē tiks izskatīti plašāki soļi šīs iniciatīvas īstenošanai.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz NRA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas