• 2024. gada 16. septembris 14:15
  • JAUNS.LV
  • 6

Oktobra pirmajā nedēļas nogalē aicina vērot gājputnus un ziņot par novērojumiem

Gājputnu migrācija rudens noskaņās

Oktobra pirmajā nedēļas nogalē Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB) aicina visus dabas mīļus doties laukā, lai vērotu gājputnu rudens migrāciju. 5. un 6. oktobrī ikviens var piedalīties šajā vienreizējā pasākumā, aptverot dabas krāšņumu un plānojot laikus apmeklēt konkrētas vietas, kur gājputni ir visaktīvākie.

APZINOT MIGRĀCIJAS TRASE

Šī gada migrācijas sezona solās būt īpaši interesanta, jo gājputnu novērošanu var kļūt par ne tikai izglītojošu, bet arī emocionāli bagātu pieredzi. Vērojot putnu lidojumu, var rasties vēlme apzināt un izprast, kur tie dodas un kādas ir to migrācijas trases. LOB komanda aicina ikvienu dalīties ar saviem novērojumiem, tādējādi veicinot zinātniskās izpētes iespējas.

Dalība un novērojumu ziņošana

Lai mudinātu cilvēkus aktīvāk piedalīties šajā pasākumā, LOB komunikācijas vadītāja Kitija Balcare uzskaidro, ka svarīgi ir ne tikai vērot putnus, bet arī fiksēt savus novērojumus. Dalībniekiem tiek piedāvāta iespēja ziņot par redzētajiem gājputniem, kas var būt noderīgi ne tikai vietējiem ornitologiem, bet arī starptautiskajām ornitoloģijas organizācijām, kas izseko migrācijas modeļus.

Iedvesmojoties no dabas

Gājputnu vērošana ir lielisks veids, kā pavadīt laiku svaigā gaisā, vienlaikus saņemot jaunas zināšanas par dabu un tās iemītniekiem. Šogad oktobris solās būt ne tikai rudenīgi skaists, bet arī apvīts ar putnu dziesmām un gaisa burvību viņu migrācijas ceļojumos. Mudinām visus pievienoties šajā aizraujošajā piedzīvojumā un izbaudīt dabu!

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz JAUNS.LV portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas