Oktobra vidus bijis sauss un nedaudz siltāks par normuSabiedrība
Foto un virsraksts: VS
  • vakar 06:56
  • VS
  • 6

Oktobra vidus bijis sauss un nedaudz siltāks par normu

Oktobra vidus: sausums un siltums

Oktobra vidus Latvijā ierakstījis sausu un nedaudz siltāku periodu, salīdzinot ar normu. Saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra datiem, otrajā dekādē vidējais nokrišņu daudzums bija tikai 3,5 milimetri, kas ir vien 15% no normatīvā līmeņa.

Nokrišņu izplatība un temperatūras svārstības

Zīmīgi, ka dažādās Latvijas vietās nokrišņu daudzums ievērojami atšķīrās. Piemēram, Jelgavā, Kalnciemā un Pāvilostā tika reģistrēti tikai 0,2 milimetri nokrišņu. Savukārt vislielākais nokrišņu apjoms fiksēts Krāslavas novada Piedrujā, kur tas sasniedza 16,4 milimetrus. Gaisa temperatūra oktobra vidū vidēji bija +7,4 grādi, kas ir 0,7 grādi virs normas.

Temperatūras rekordlielumi un mitrums

Šajā periodā bija novēroti arī ievērojami temperatūras svārstības. Viszemākā temperatūra tika reģistrēta 20.oktobrī Madonā, kur termometra stabiņš noslīdēja līdz -4,0 grādiem. Tomēr maksimālā gaisa temperatūra 11.oktobrī Zvejniekciemā sasniedza +17,6 grādus. Vidējais relatīvais gaisa mitrums oktobra vidū bija 80%, kas svārstījās no 71% Pāvilostā un Ventspilī līdz pat 88% Daugavpilī.

Vēja ietekme un rudens tendences

Vēl jāatzīmē, ka lielākās vēja brāzmas, sasniedzot 18 metrus sekundē, tika novērotas 11.oktobrī Ventspilī. Salīdzinot ar iepriekšējiem mēnešiem, oktobra pirmā dekāde bija pusgrādu vēsāka nekā ierasts. Turklāt, septembris šogad pierakstījās kā siltākais rudens mēnesis novērojumu vēsturē, kas liecina par mainīgajām laikapstākļu tendencēm Latvijā.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz VS portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas