Oktobris datos: kurās vietās šomēnes lijis visbiežāk, bet kur bijis visaukstākais laiks?Laika apstākļi
Foto un virsraksts: NRA
  • vakar 11:57
  • NRA
  • 32

Oktobris datos: kurās vietās šomēnes lijis visbiežāk, bet kur bijis visaukstākais laiks?

Oktobra nokrišņi: iztrūkums rādītājā

Šomēnes Latvijā novērojām ievērojamu nokrišņu trūkumu, jo oktobra otrajā dekādē vidējais nokrišņu daudzums bija tikai 3,5 milimetri, kas ir vien 15% no normālā rādītāja. Šis skaitlis liecina par to, ka šis mēnesis līdz šim ir bijis ļoti sausais, kas savukārt var radīt bažas par lauksaimniecības un dabas stāvokli kopumā.

Kurš reģions cietis visvairāk?

Salīdzinot ar citiem mēnešiem, šī oktobra dekāde ir izcēlusies ar nevienmērīgu nokrišņu sadalījumu. Visaugstāko nokrišņu daudzumu reģistrēja Ziemeļvidzemē, taču arī šeit amounts bija krietni zem normām. Savukārt citās Latvijas daļās, piemēram, Zemgalē un Kurzeme, nokrišņu bija mazāk nekā vidēji, radot padziļinātu sausuma problēmu.

Aukstuma rekordi: kurās vietās bijis visaukstākais?

Šomēnes Latvijas novados ne vien bijuši trūkumi nokrišņos, bet arī ziemīgas vēsmas. Oktobra sākums bija īpaši auksts, un dažās vietās termometra stabiņš noslīdēja pat līdz -5 grādiem pēc Celsija. Visaukstākā vieta izrādījās Alūksne, kur tika fiksēti nieka mīnusi, bet citi novadi, piemēram, Rīga un Liepāja, piedzīvoja salīdzinoši siltākas dienas ar tikai dažiem grādiem plusā.

Secinājumi un iespējamās sekas

Šāds laika apstākļu raunds var ietekmēt gan lauksaimnieku darbus, gan ikdienas dzīvi iedzīvotājiem. Nokrišņu trūkums var novest pie pārmērīga sausuma, kam varētu būt sekas augļu un dārzeņu audzēšanas pieaugumā. Turpretim aukstums var radīt papildu slogu, piespiežot cilvēkus pielāgoties etatīviem laikapstākļiem. Tādēļ uzmanīgi sekot laika prognozēm šajā mēnesī ir jo īpaši svarīgi.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz NRA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas