• 2024. gada 6. septembris 15:40
  • TV3
  • 6

Par "Ryanair" lidmašīnas piespiešanu nolaisties Minskā apsūdzēti trīs Baltkrievijas pilsoņi

Trīs Baltkrievijas pilsoņi apsūdzēti par lidmašīnas piespiešanu

Trim Baltkrievijas pilsoņiem ir aizmuguriski izvirzītas apsūdzības saistībā ar 2021. gada incidentu, kad Īrijas aviokompānijas “Ryanair” lidmašīna, kas izpildīja reisu no Atēnām uz Viļņu, tika piespiesta nolaisties Minskā. Šī rīcība rada nopietnas bažas par starptautiskajiem aviācijas drošības standartiem un cilvēktiesībām.

Incidenta fons

Saskaņā ar Lietuvas un Polijas prokuratūras informāciju, šī piespiedu nolaišanās notika 2021. gada maijā, kad Baltkrievijas varasiestādes uzskatīja par nepieciešamu aizturēt disidentu Ramanu Prataseviču, kurš atradās minētajā lidmašīnā. Šis incidents izsauca plašu starptautisku nosodījumu un lielu uzmanību, jo tika uzskatīts par brutālu valdības iejaukšanos aviācijas brīvībā.

Eiropas Savienības reakcija

Eiropas Savienība (ES) un citas starptautiskās organizācijas ir nosodījušas Baltkrievijas rīcību, norādot, ka tā ir nelikumīga un nekontrolēta rīcība, kas rada apdraudējumu aviācijas drošībai. Šī situācija ir pabojājusi attiecības starp Eiropas valstīm un Baltkrieviju, izraisot jaunas sankcijas pret valsti un tās amatpersonām.

Procedūra un turpmākās darbības

Apsūdzības izvirzīšanā piedalījās arī Eiropas Savienības aģentūra tiesu iestāžu sadarbībai krimināllietās "Eurojust", kas apliecina, ka šis gadījums ir ieguvis lielāku starptautisku nozīmi. Turpmākie tiesas procesi un izmeklēšanas darbi varētu ilgt ilgi, jo attiecīgās valstis cenšas pierādīt savas apsūdzības un panākt taisnīgumu šajā sarežģītajā lietā.

Noslēgumā

Kamēr Baltkrievijas politiskā situācija joprojām ir saspringta un nestabila, šis incidents uzsver nepieciešamību pēc drošības pasākumiem aviācijā un efektīvas starptautiskas sadarbības, lai nodrošinātu cilvēktiesību ievērošanu visā pasaulē. Pasaules sabiedrība turpina vērot, kā norisinās izmeklēšana un tās iespējamās sekas.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz TV3 portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas