Raidījums: Armija par drona nokrišanu uzzinājusi no policijasKriminālziņas
Foto un virsraksts: VS
  • 2024. gada 13. oktobris 22:46
  • VS
  • 10

Raidījums: Armija par drona nokrišanu uzzinājusi no policijas

Incidenta apraksts

Svētdien Latvijas Televīzijas raidījums "de facto" ziņoja, ka Latvijas armija par Krievijas drona nokrišanu Rēzeknes novadā uzzinājusi no policijas. Vietējais iedzīvotājs 7.septembrī no rīta, ap plkst. 9.57, piezvanījis uz vienoto tālruni 112, ziņojot par nezināmu objektu, kas nokritis. Saskaņā ar aculiecinieka teikto, drons "Shahed", garums apmēram 3 metri, atradās aptuveni 50 metru augstumā, kad tas sākotnēji tika pamanīts.

Aizsardzības ministrijas reakcija

Pēc incidenta Aizsardzības ministrija (AM) veica padziļinātu izvērtējumu par Nacionālo bruņoto spēku reakciju. AM paziņoja, ka ir identificējušas nepieciešamās izmaiņas un stiprinājušas Latvijas pretgaisa aizsardzības spējas. Tika pieņemts lēmums sūtīt Gaisa spēku mobilās kaujas grupas uz Latgales reģionu.

Uzlabojumi gaisa telpas uzraudzībā

No incidenta rezultātā AM strādā pie vairākiem uzlabojumiem, tostarp ir izstrādāti jauni mehānismi, lai ātrāk un precīzāk informētu sabiedrību par apdraudējuma situācijām. Tapis lēmums izmantot mobilās aplikācijas, lai informētu iedzīvotājus, un tiek izstrādāta agrīnās brīdināšanas sistēma.

Starptautiskā sadarbība

Ministrija atzīmēja, ka Latvijas austrumu robeža ir NATO ārējā robeža, tādēļ notiek dialogs ar NATO sabiedrotajiem, lai nodrošinātu aktīvāku spēku klātbūtni reģionā. Tika aktualizēta nepieciešamība izveidot pretgaisa aizsardzības rotācijas modeli, lai labāk reaģētu uz līdzīgiem incidentiem nākotnē.

Atsauksmes un nākotnes plāni

Pēc nedēļas no incidenta Aizsardzības resors sāka konsultācijas ar sabiedrotajiem, kas piedzīvojuši līdzīgas situācijas. AM norāda, ka tiks veikts plašāks izvērtējums par atbildīgo personu rīcību incidenta laikā un izstrādāti kolektīvie risinājumi, lai nostiprinātu Latvijas gaisa telpu un aizsardzību pret līdzīgiem draudiem nākotnē.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz VS portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas