«Rindas mežonīgi pagarinās» – valsts kvotas izsmeltas daudziem ārstniecības pakalpojumiem
Latvijā
Foto un virsraksts: LSM
  • vakar 19:20
  • LSM
  • 4

«Rindas mežonīgi pagarinās» – valsts kvotas izsmeltas daudziem ārstniecības pakalpojumiem

Valsts kvotas izsmeltas – pacienti paliek neapkalpoti

Šobrīd Latvijā ir sen nebijusi situācija – daudziem ārstniecības pakalpojumiem valsts kvotas ir izsmeltas. Tas skar ne tikai apmaksātas krūšu rekonstrukcijas operācijas pēc ārstēta vēža, bet arī citus pakalpojumus gan onkoloģijas jomā, gan pacientiem ar citām diagnozēm. Šāda situācija rada ne tikai pacientu neapmierinātību, bet arī rada bažas par veselības aprūpes pieejamību un kvalitāti.

Speciālistu pieejamība universitāšu slimnīcās

Šajā gadā pieraksti pie vairākiem speciālistiem universitāšu līmeņa slimnīcās ir pārpildīti. Pacientiem nākas gaidīt ilgāk, lai saņemtu nepieciešamos izmeklējumus un konsultācijas. Šo rindu garums ir kļuvis īpaši izteikts, jo valsts finansējums veselības aprūpei nav pietiekams, lai apmierinātu visu pacientu vajadzības. Nespēja savlaicīgi saņemt medicīnisko palīdzību var radīt nopietnas sekas veselībai.

Finansējuma trūkums – galvenais iemesls

Galvenais iemesls, kādēļ tās ir radušās, ir nepietiekams valsts finansējums. Pacientu skaits ir krietni lielāks nekā valsts apmaksāto pieraksta laiku skaits. Tas nozīmē, ka, neskatoties uz pieaugošo pieprasījumu pēc medicīniskajiem pakalpojumiem, finansiālie resursi, kas pieejami veselības aprūpei, nepietiek. Šī situācija liek ārstiem un medicīnas iestādēm strādāt “bez gaisa”, kas vēl vairāk pasliktina pakalpojumu pieejamību.

Neveiksmes slimnīcās – kvotu pārdalīšanas ierobežojumi

Papildus esošajām grūtībām, slimnīcām vairs nav atļauts izmantot naudu, kas palikusi pāri no neizpildītām kvotām, lai pārvirzītu to uz tiem izmeklējumiem, kuriem pašlaik ir visgarākās rindas. Šādas ierobežojumi tikai padziļina krīzi, jo resursu redistribūcija varētu daļēji novērst gaidīšanas laiku pagarināšanos. Ārstiem un medicīnas darbiniekiem ir nepieciešami rīki un resursi, lai nodrošinātu saviem pacientiem optimālu aprūpi.

Secinājumi un aicinājums uz rīcību

Šīs grūtības veselības aprūpes sistēmā prasa steidzamu uzmanību. Valsts ir aicināta pārskatīt finansējuma piešķiršanas principus un meklēt risinājumus, lai uzlabotu pakalpojumu pieejamību. Tikai tādā veidā mēs varam cerēt, ka pacienti saņems nepieciešamo medicīnisko palīdzību laikā, un rindu gaidīšanas laiki vairs netiks uzskatīti par normu. Risinājumi ir jārod tagad, lai nodrošinātu veselības aprūpes ilgtspējību nākotnē.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz LSM portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas