• 2024. gada 16. septembris 13:44
  • NRA
  • 4

Rinkēvičs oficiāli rosina iesaldēt atalgojumu valsts uzņēmumu valdēs

Rinkēviča iniciatīva par atalgojuma iesaldēšanu

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs pirmdien, 2023. gada 23. oktobrī, ir oficiāli parakstījis un nosūtījis Saeimas Prezidijam grozījumus Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumā. Šie grozījumi paredz uz laiku apturēt valsts un pašvaldību uzņēmumu valdes un padomes locekļu atlīdzības pieaugumu.

Pamatargumenti par pārmaiņām

Kā norāda prezidenta padomnieks Mārtiņš Drēģeris, šī rīcība ir nepieciešama, lai nodrošinātu uzņēmumu ilgtspējīgu attīstību un novērstu nepieciešamību paaugstināt nodokļus valsts budžeta deficīta dēļ. Rinkēviča ideja ir vērsta arī uz to, lai uzlabotu sabiedrības uzticēšanos valsts pārvaldei un tās vadītājiem, ņemot vērā ekonomiskās grūtības, ar kurām saskaras daudzas iedzīvotāju grupas.

Atsauksmes no sabiedrības un politiķiem

Valsts uzņēmumu atlīdzību regulēšana ir tēma, kas bieži vien izraisa plašu diskusiju. Daļa politiķu atbalsta Rinkēviča iniciatīvu, norādot, ka tās mērķis ir radīt taisnīgāku darba vidi sabiedriskajā sektorā. Taču ir arī skeptiķi, kuri uzskata, ka šādas izmaiņas var samazināt valstu uzņēmumu pievilcību talantīgiem vadītājiem un rada risku parādu palielināšanai uzņēmumu līmenī.

Nākotnes plāni un soļi

Grozījumi līdz Saeimas izskatīšanai tiks nodoti tuvākajā laikā, un tiks izvērtēts, kāda būs šo izmaiņu ietekme uz valsts un pašvaldību uzņēmumu darbību. Eksperti prognozē, ka, ja šī iniciatīva tiks apstiprināta, tas varētu būtiski mainīt atalgojuma sistēmu šajos uzņēmumos un sekmēt atbildības sajūtu vadībā. Rinkēviča soļi un piedāvātie grozījumi skaidri parāda, ka valsts augstākās amatpersonas ir gatavas meklēt risinājumus, kas varētu palīdzēt atjaunot sabiedrības uzticību un veicināt uzņēmumu stabilitāti, lai nodrošinātu labāku nākotni visiem Latvijas iedzīvotājiem.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz NRA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas