Sabiedrisko pakalpojumu regulators: Tarifu svārstībām ir likumsakarības, un mēs zinām, kādasIntervijas
Foto un virsraksts: NRA
  • vakar 08:00
  • NRA
  • 6

Sabiedrisko pakalpojumu regulators: Tarifu svārstībām ir likumsakarības, un mēs zinām, kādas

Tarifu svārstību likumsakarības pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā

Ka Krievijas iebrukums Ukrainā ir būtiski ietekmējis ne tikai politisko situāciju, bet arī Latvijas enerģētikas tirgu, ir skaidrs ikvienam, kas seko līdzi jaunākajiem notikumiem. Sabiedrisko pakalpojumu regulators (SPRK) norāda, ka šīs svārstības tarifos nav nejaušas, bet gan noteiktas likumsakarības, kuras ir saprotamas un analīzējamas. Tādējādi, līdz ar globālajām krīzēm mainās arī patērētāju maksātspēja un pieprasījums pēc enerģijas.

Monopolistu rīcība: Ieguvēji vai zaudētāji?

Ņemot vērā, ka elektrotīklu operatori – “Sadales tīkls” un “Augstsprieguma tīkls” – ir monopolisti tirgū, rodas jautājums, vai viņu rīcība ir orientēta uz peļņas gūšanu uz patērētāju rēķina. Šie uzņēmumi, daudzu ekspertuprāt, ir uzsākuši “ballītes” ar augošiem tarifiem, radot bažas par to, vai alkatība ir pamatojums tarifos vai arī tas ir objektīvs nepieciešamība.

Tarifu kāpums: Alkatība vai nepieciešamība?

Tarifu kāpumā ir grūti izsist skaidro atbildi uz jautājumu, vai tas ir domāts tikai, lai apmierinātu uzņēmumu alkatību, vai arī tas ir būtiski nepieciešams pakalpojumu sniedzējiem investīciju veikšanai un degošo izmaksu aprēķināšanai. Iedzīvotājiem tiek uzdoti jautājumi, piemēram, vai Stiklu ciema iedzīvotājiem ziemā būs jādodas uz Strenčiem, lai sildītos, vai arī ir citi risinājumi.

Kāpēc komersanti vēlas samazināt tarifus?

SPRK pauž, ka uzņēmējiem ir nepieciešams samazināt tarifus, jo tas palielina konkurenci tirgū un veicina labāku pakalpojumu kvalitāti. Neatkarīgi no uzņēmumu intereses, stratēģijas izstrāde un prognozēšana ir regulētāju pienākums, kas galu galā noved pie labākas situācijas patērētājiem.

SPRK atzinumi: Starptautiskā atzinība un izaicinājumi

Latvijas Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) ir saņēmusi atzinības no OECD par savu darbu, un šīs atzinības ir vēl viens apliecinājums tam, ka mūsu regulēšanas sistēma darbojas efektīvi un caurskatāmi. Alda Ozola, SPRK padomes priekšsēdētāja, intervijā “nra.lv” akcentēja, ka piešķirtā reputācija nāk ne tikai no lokāliem panākumiem, bet arī no globalizētā tirgus izaicinājumiem, kas prasa novatoriskas pieejas un pārdomātu regulāciju.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz NRA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas