Sēlija rūpējas par savu reģionālo identitāti (+VIDEO)Sabiedrība
Foto un virsraksts: VS
  • vakar 08:27
  • VS
  • 7

Sēlija rūpējas par savu reģionālo identitāti (+VIDEO)

Video skaties šeit

Sēlijas kongress: Identitātes stiprināšana

Šodien Viesītes kultūras pilī norisinās 11. Sēlijas kongress, kas pulcē Sēlijas aktīvistus, lai turpinātu akadēmiķa Jāņa Stradiņa un citu entuziastu izloloto tradīciju. Šī pasākuma mērķis ir veidot saskares punktus starp pagātnes mantojumu, tagadni un nākotni, apvienojot valsts politiku, pašvaldību iespējas un pilsoniskās sabiedrības dzīvīgumu.

Kongresa tradīcija un mērķi

11. Sēlijas kongresu organizē piecas biedrības: Sēlijas asociācija, Sēlijas Salas, Sēļu klubs, Stendera Biedrība un Ūdenszīmes. Šoruden kongress atzīmē savu 25. gadskārtu, un tā laikā tiek izvirzīti jauni mērķi, kuru pamatā ir iepriekšējo kongresu idejas. Diskusijas centrā būs ideālā Sēlija un tā, kā kultūra, ekonomika un valsts drošība var savstarpēji mijiedarboties.

Sēlijas vēsture un mantojums

Sēlija, agrāk pazīstama kā Augšzeme, ir viena no latviešu vēsturiskajām zemēm, kas stiepjas no Aizkraukles novada līdz Krāslavas novadam. Mūsdienu Sēlijas teritoriālās identitātes pamati meklējami jau kopš Sēlijas bīskapijas dibināšanas 1218. gadā. Vēsturiskajos tekstos minēta kā Sēlenes zeme vai Selonija, bet vēlāk, Livonijas ordeņa laikā, tā tika dēvēta par "augšgalu".

Valsts atzīšana un identitātes nostiprināšana

Pēc Latvijas Republikas dibināšanas Sēliju pieskaitīja Zemgalei, tomēr 2021. gada 1. jūlijā stājās spēkā Latviešu vēsturisko zemju likums, kas oficiāli atzina Sēliju kā kultūrvēsturisku teritoriju. Šis likums ir nozīmīgs solis Latvijas kultūras un valodas saglabāšanā, un tas kalpo par pamatu Sēlijas identitātes stiprināšanai mūsdienu sabiedrībā.

Svinības un nākotnes vīzijas

Kongress tiks atklāts ar svinīgu Sēlijas karoga pacelšanu pie kultūras centra "Sēlija". Tas simbolizē vienotību un apņemšanos turpināt darbu, lai stiprinātu Sēlijas reģionālo identitāti. Pasākuma dalībnieki cer uz kreatīvu dialogu par Sēlijas nākotni un tās vietu Latvijas kultūrā un sabiedrībā.

Skatieties video, kurā dalībnieki dalās savās domās par Sēlijas identitāti un nākotni.


Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz VS portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas