
Septiņi paņēmieni, kā ietaupīt naudu un samazināt pārtikas atkritumus svētku ēdienu gatavošanā
Svētku tradīcijas un pārtikas atkritumi
Tradīcija celt galdā 12 dažādus ēdienus Ziemassvētku vakarā ir kļuvusi par neatņemamu svētku daļu. Šī pārpilnība piešķir svētku mielastam īpašu svinīgumu un atmosfēru. Tomēr nesen veikta aptauja liecina, ka katrs trešais Latvijas iedzīvotājs ir apņēmies samazināt pārtikas atkritumu daudzumu, kas rodas svētku laikā. Mūsdienās, kad vides aizsardzība un ilgtspējība ir aktuālas tēmas, ir svarīgi atrast veidus, kā svinēt svētkus, netraucējot ne savu maciņu, ne dabu.Praktiski paņēmieni naudas un atkritumu samazināšanai
IKEA Ēdināšanas nodaļas vadītājs Latvijā Oļegs Soročins piedāvā vairākus praktiskus ieteikumus, kā ne tikai sarīkot izsmalcinātu svētku mielastu, bet arī taupīt naudu un samazināt pārtikas atkritumus.1. Plānojiet ēdienkarti iepriekš
Izveidojiet ātru ēdienkartes plānu pirms svētkiem. Izvēlieties ēdienus, kas iederas kopējā tematā un ir reāli realizējami no pieejamiem resursiem. Tas palīdzēs saprast, cik daudz katra sastāvdaļa būs nepieciešama.2. Iepirkties gudri
Izveidojiet iepirkumu sarakstu un stingri turieties pie tā. Iepirkšanās bez plāna bieži vien noved pie iegādes preču, kas netiek izmantotas un beigu beigās nonāk atkritumu tvertnē.3. Izmantojiet sezonālos produktus
Izvēlieties sezonālos dārzeņus un augļus, kas ir ne tikai garšīgi, bet arī pieejami par zemākām cenām. Tas palīdz ietaupīt naudu un samazina pārtikas transportēšanas radītos izmešus.4. Pārvērtiet paliekas par jaunām receptēm
Ja pēc svētkiem paliek ēdienu pārpalikumi, tos var pārvērst jaunās maltītēs. Piemēram, cepto gaļu var izmantot zupās vai salātos, tādējādi samazinot atkritumus un radot jaunas garšas.5. Organizējiet kopīgas svinības
Sadarbojieties ar ģimenes locekļiem vai draugiem un rīkojiet kopīgas svētku vakariņas. Katrs var pagatavot vienu ēdienu, tādējādi samazinot kopējā ēdienu daudzuma atkritumus.6. Ieteicams izmantot mazākumģimenes receptes
Izbaudiet tradicionālas receptes, kas prasa mazāk sastāvdaļu un ir vieglāk realizējamas. Tas ne vien palīdz iekļauties budžetā, bet arī uzsver vienkāršāku un stilīgāku svētku svinēšanu.7. Pievērsiet uzmanību porciju izmēram
Sagatavošanas laikā domājiet par to, cik lielas porcijas ir nepieciešamas. Mazākas porcijas ne tikai samazina atkritumus, bet arī ļauj viesiem nobaudīt vairākus dažādus ēdienus.Secinājums
Svētku mielasta plānošana var būt gan prātīga, gan videi draudzīga. Ar Oļega Soročina ieteikumiem un nelielu plānošanu svētku laikā ir iespējams samazināt ne tikai pārtikas atkritumus, bet arī ietaupīt naudu savā mājsaimniecībā. Svinēsim svētkus gudri!
Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz TV3 portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit