Ukraina un Rietumi spriež par modeli «teritorijas apmaiņā pret dalību NATO»Pasaule
Foto un virsraksts: VS
  • vakar 17:12
  • VS
  • 4

Ukraina un Rietumi spriež par modeli «teritorijas apmaiņā pret dalību NATO»

Ukraina un Rietumi izskata jaunu kompromisu

Ukraina un tās Rietumu sabiedrotie ir sākusi apspriest iespējamo kompromisu, kas varētu nodrošināt Kijivas dalību NATO apmaiņā pret diplomātisku risinājumu Krievijas okupēto teritoriju jautājumam nākotnē. Šādu informāciju ievieš britu laikraksts "Financial Times", norādot uz pieaugošo interesi un atbalstu šai idejai starp Rietumu diplomātiem un Ukrainas amatpersonām.

Drošības garantijas kā pamats sarunām

Rietumu diplomāti un Ukrainas amatpersonas uzskata, ka nozīmīgas drošības garantijas varētu kalpot par pamatu sarunu ceļā panāktam risinājumam, kura ietvaros Krievija uzņemtu "de facto", bet ne "de iure" kontroli pār okupētajām Ukrainas teritorijām. Šāda pieeja izslēgtu Krievijas suverenitātes atzīšanu pār piektdaļu Ukrainas teritorijas, kas varētu veicināt turpmāku Krievijas agresiju un iedragāt starptautisko tiesisko kārtību.

Klusā vienošanās par zemēm nākotnē

Iespējams, ka tiek plānots panākt klusu vienošanos par to, ka okupētās zemes nākotnē tiks atdotas atpakaļ diplomātiskā ceļā, neskatoties uz esošo situāciju. Kijiva un tās atbalstītāji saglabā stingru nostāju, nepiekriedami atzīt Krievijas suverenitāti, tādējādi cenšoties saglabāt starptautiskās tiesiskās kārtības pamatus.

ASV bažas par NATO līgumu

Savukārt ASV izsaka bažas par Ukrainas uzņemšanu NATO saskaņā ar līguma 5. pantu, kamēr karš nav beidzies. Tomēr daži Ukrainas sabiedrotāji uzskata, ka šāda iespēja joprojām varētu būt reāla, ņemot vērā jaunās diskusijas un risinājumus, kas iesākas starptautiskajā ainavā.

Vācijas modelis kā paraugs

Bijušais NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs intervijā "Financial Times" minēja, ka drošības garantijas, ko ASV sniedz Japānai, neattiecas uz Kuriļu salām, kuras kontrolē Krievija. Viņš arī norādīja uz Vācijas piemēru, kad 1955. gadā tā pievienojās NATO, neskatoties uz to, ka valsts bija sadalīta. Rietumvācijas modelis tiek apspriests ārpolitikas aprindās jau vairāk nekā 18 mēnešus un kļūst arvien aktuālāks arī oficiālajās aprindās.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz VS portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas