Vai Mēness fāzes tiešām ietekmē cilvēka pašsajūtu? Skaidro astronomsZilonis studijā
Foto un virsraksts: TV3
  • šodien 12:20
  • TV3
  • 3

Vai Mēness fāzes tiešām ietekmē cilvēka pašsajūtu? Skaidro astronoms

Vai Mēness fāzes ietekmē cilvēku?

Daudzi cilvēki visā pasaulē ir pārliecināti, ka Mēness fāžu maiņa ietekmē viņu pašsajūtu. Šis uzskats ir dziļi iesakņojies daudzu kultūru paradumos un ticējumos, sākot no antīkajiem laikiem līdz mūsdienām. Taču, vai šai pārliecībai ir reāla zinātniska pamatojuma, vai arī tas ir tikai placebo efekts?

Astronoma skaidrojums

Latvijas Astronomijas institūta astronoms Jānis Bērziņš norāda, ka Mēness fāzes noteikti var radīt zināmas izmaiņas dabā, tomēr šo izmaiņu ietekmi uz cilvēka mentālo stāvokli ir grūti pierādīt. "Mēness ietekmē plūdus un atsperes, tomēr cilvēka psiholoģija ir komplekss process, kas ne vienmēr reaģē uz Ķermeņiem debesīs," viņš skaidro.

Placebo efekts vai reāla ietekme?

Pētījumi liecina, ka, lai arī ir grūti noteikt tiešu korelāciju starp Mēness fāzēm un cilvēku emocionālo stāvokli, ir iespējamas individuālas reakcijas. Cilvēki, kas uzskata, ka Mēness fāzes ietekmē viņu garastāvokli, var pamanīt izmaiņas, balstoties uz savu uztveri un pārliecību - šis efekts ir zināms kā placebo efekts. "Cilvēks ir spējīgs ietekmēt savu paša uztveri un sajūtas, ņemot vērā apkārtējās parādības," piebilst Jānis.

Mēness fāzu ritmi un ikdienas dzīve

Ir pierādīts, ka Mēness fāzes var radīt noteiktus ritmus, kas saistīti ar dabas cikliem, taču šie ritmi var nebūt tieši saistīti ar cilvēku emocionālo pasauli. Daudzi cilvēki ziņo par savām sajūtām, kad tuvojas pilnmēness vai jaunmēness, bet zinātniskie pētījumi, piemēram, par miega cikliem vai uzvedību, bieži vien dod neskaidrus rezultātus.

Noslēgumā

Lai gan Mēness fāzes var būt ietekmīgas dabā un var radīt emocionālas reakcijas, kas saistītas ar individuālām uzskatiem un uztveri, pašlaik nav pietiekami daudz zinātnisku pierādījumu, lai apstiprinātu to faktisko ietekmi uz cilvēka pašsajūtu. Turpmāko pētījumu rezultāti var palīdzēt skaidrot šo noslēpumaino jautājumu, bet līdz tam laiks rādīs, vai Mēness fāzes paliks tikai kā leģendas temats vai arī tiks pētītas dziļākā līmenī.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz TV3 portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas