• vakar 07:19
  • VS
  • 6

Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

```html

Valsts kontroles konstatētās nepilnības

Zemkopības ministrija (ZM) ir neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro savas elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā. Tiek norādīts, ka izveidotais uzlādes staciju tīkls neatbilst ministrijas esošajām un nākotnes vajadzībām, kā arī uzstādītās uzlādes iekārtas neatbilst pieejamām tehniskajām iespējām.

Tehniskie risinājumi un ekonomiskās sekas

VK padomes locekle Inga Vilka uzsver, ka ministrijas izvēlētais elektroautomobiļu risinājums — augstas jaudas uzlādes iekārtas — nav ekonomiski pamatots. Revīzijā konstatēts, ka pieprasītās prasības pretendentiem ierobežo konkurenci, kas rezultējusies augstākās cenas piedāvājumos. Paredzams, ka uzlādes iekārtu sadārdzinājums varētu būt apmēram 600 000 eiro.

Nepiemērotas plānošanas sekas

Revīzija norāda uz ZM nespēju plānot savas vajadzības pareizi. Ministrija izsludināja iepirkumu, nenosakot ne apkalpojamo elektroautomobiļu parku, ne vajadzīgo uzlādes punktu skaitu. Tā rezultātā līdz augusta vidum vairāk nekā puse uzlādes staciju palikusi neizmantota, un uzlādes veiktas tikai 15 vietās.

Izmaksas un potenciālie ietaupījumi

VK norāda, ka, izvēloties parastās jaudas uzlādes iekārtas, Zemkopības ministrija varētu ietaupīt vismaz 2,7 miljonus eiro valsts budžeta līdzekļu. Revīzijā tika uzsvērts, ka ZM varēja nodrošināt profesionālāku pieeju elektroautomobiļu uzlādes staciju izbūvei, uzsākot sadarbību ar lietpratējiem.

Rekomendācijas turpmākai rīcībai

Valsts kontrole ir sniegusi trīs ieteikumus, lai palielinātu elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izmantošanu un nodrošinātu efektīvāku pārvaldību. Turklāt VK plāno informēt kompetentās institūcijas par nevienlīdzīgo valsts budžeta līdzekļu izlietojumu, lai novērtētu atbildību ZM amatpersonu un darbinieku vidū. ```

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz VS portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas