VIDEO. Vārtās, staigā pa ceļa vidu, nebaidās no automašīnām… Mednieks nofilmējis mežacūku ar netipisku uzvedībuDabā
Foto un virsraksts: LA
  • 2024. gada 7. oktobris 20:37
  • LA
  • 6

VIDEO. Vārtās, staigā pa ceļa vidu, nebaidās no automašīnām… Mednieks nofilmējis mežacūku ar netipisku uzvedību

Video skaties šeit

Mednieks ieraksta netipisko mežacūku uzvedību

Mednieks M. Felšs no Ģibuļu pagasta ir nofilmējis skatu, kas liek aizdomāties par mežacūku uzvedību. Ierakstā redzams, kā mežacūka nebaidās no cilvēkiem un brīvi staigā pa ceļa vidu, pat neskatoties uz tuvojošām automašīnām. Šī situācija ir neparasta, ņemot vērā, ka mežacūkas parasti izvairās no tonētiem ceļiem un cilvēku tuvuma.

Āfrikas cūku mēra ietekme uz mežacūku populāciju

Āfrikas cūku mēra (ĀCM) dēļ situācija Latvijas mežos ir krietni pasliktinājusies. Medibam.lv portāls ziņo, ka atkal ir izveidojusies teju katastrofāla situācija, kas līdzinās tai, kāda bija 2014. gadā, kad šī slimība pirmo reizi tika konstatēta Latvijā. ĀCM ir jāatteikšanās fenomenāls risks, kas var novest pie ievērojama mežacūku skaita samazināšanās.

Ekspertu viedokļi par nov novēroto uzvedību

Eksperti brīdina, ka mežacūku dīvainā uzvedība var liecināt par bunģēšanu un piesardzību, ko šīs dzīvnieki izrāda slimības dēļ. Tas var būt signāls, ka mežacūkas ir spiests rast pārtiku neparastās vietās, kā, piemēram, tuvāk cilvēku apdzīvotām teritorijām. Šāda uzvedība var radīt risku gan pašiem dzīvniekiem, gan cilvēkiem, kas sastop mežacūkas uz ceļa.

Secinājumi un turpmākajās darbības

Ņemot vērā situāciju, ir svarīgi, lai mednieki un viesi uzraudzītu mežacūku uzvedību un tās ietekmi uz vietējo ekosistēmu. Sabiedrība ir aicināta būt piesardzīga un informēt vietējās varas iestādes par dīvainām novērojumu, jo tas var būt galvenais solis, lai sekmīgi risinātu Āfrikas cūku mēra izraisītās problēmas.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz LA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas