• vakar 07:21
  • VS
  • 4

«X» atjauninājums ļauj apiet platformas aizliegumu Brazilijā

«X» atjauninājums un piekļuve Brazīlijā

Īlona Maska sociālo mediju platforma "X" ir veikusi automātisku atjauninājumu tās tālruņu lietotnēs, kas ļauj lietotājiem Brazīlijā apiet platformas aizliegumu. Šo informāciju trešdien paziņoja Brazīlijas interneta pakalpojumu sniedzēju asociācija (ABRINT). Daudzus lietotājus šajā valstī pārsteiga iespēja atkal piekļūt "X" platformai no saviem viedtālruņiem.

Aizliegums un tā iemesli

Piekļuve "X" Brazīlijā tika bloķēta pēc tam, kad Augstākās tiesas tiesnesis Alešandri di Moraiss 30. augustā lika apturēt platformas darbību. Aizlieguma iemesls bija tas, ka Masks nebija izpildījis rīkojumu iecelt šim uzņēmumam jaunu juridisko pārstāvi Brazīlijā. Tas izraisīja plašas diskusijas gan Brazīlijā, gan pasaulē par runas brīvību un sociālo mediju ierobežojumiem.

Tehniskās izmaiņas un to sekas

ABRINT paskaidroja, ka piekļuvi "X" atkal padarīja iespējamu lietotnes atjauninājums, kas izmanto programmatūru "Cloudfare". Šī sistēma izmanto pastāvīgi mainīgas IP adreses, padarot platformas bloķēšanu daudz sarežģītāku nekā iepriekšējā sistēma, kas balstījās uz specifiskiem interneta protokoliem. Tas nozīmē, ka IP bloķēšana neiespējamā veidā var ietekmēt arī citus leģitīmus pakalpojumus.

Reakcija un sociālā dinamika

Sociālo mediju lietotāji Brazīlijā, uzzinot par platformas atjaunošanu, aktīvi sāka dalīties ar saviem priekiem, un viena no visvairāk izmantotajām mirkļbirkām bija "Twitter is back" ("Tviteris ir atgriezies"). Tiesnesis Moraiss iepriekš brīdināja, ka tiem, kas mēģinās piekļūt "X" ar virtuālo privāto tīklu (VPN) palīdzību, var tikt piespriesti naudassodi līdz 9000 ASV dolāru apmērā.

Bijušā prezidenta reakcija

Reaģējot uz "X" aizlieguma apiešanu, bijušais Brazīlijas prezidents Žairs Bolsonaru, kurš bija pret šo aizliegumu, trešdien publicēja ierakstu platformā, kurā apsveica visus, kas centušies aizstāvēt demokrātiju Brazīlijā. Viņa nostāja liecina par plašām politiskajām un sociālajām spriedēm, kas šajā jautājumā pastāv valstī. Šī situācija neapšaubāmi radīs tālāku diskusiju par interneta brīvību un regulēšanu, īpaši laikā, kad sociālie tīkli ir kļuvuši par būtisku informācijas un viedokļu apmaiņas platformu.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz VS portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas