Ziemeļkoreja vairs nelieto čučhes kalendāru — vai Kims Čenuns grasās aizēnot savu "pusdieva" statusā esošo vectēvu Kimu Irsenu un tēvu Kimu Čeniru?Izklaide
Foto un virsraksts: JAUNS.LV

Ziemeļkoreja vairs nelieto čučhes kalendāru — vai Kims Čenuns grasās aizēnot savu "pusdieva" statusā esošo vectēvu Kimu Irsenu un tēvu Kimu Čeniru?

Čučhes kalendārs un tā nozīme

Ziemeļkoreja ir oficiāli paziņojusi par lēmumu pārtraukt čučhes kalendāra izmantošanu, kas tika izveidots, lai svinētu valsts dibinātāja, Kima Čenuna vectēva Kima Irsena, dzimšanas gadu. Čučhes kalendārs ir bijis neatņemama Ziemeļkorejas identitātes daļa, kalpojot ne tikai kā laika skaitīšanas sistēma, bet arī kā simbols valstī plaši izplatītajai ideoloģijai.

Kādas izmaiņas gaidāmas?

Šīs pārmaiņas var norādīt uz centieniem modernizēt valsts pieeju laika skaitīšanai un uzsvērt mūsdienu dinamiku, kas varētu kalpot Ziemeļkorejas vadības mērķiem. Speciālisti uzskata, ka šis lēmums sakrīt ar Kima Čenuna vēlmi aizēnot iepriekšējo līderu mantojumu un nostiprināt savu pozīciju kā pašreizējo valdību.

Kims Čenuns — vai viņš ir "pusdieva" statusā?

Kima Čenuna lēmums attālināties no čučhes kalendāra var liecināt par vēlmi attiecīgi pārstrukturēt Ziemeļkorejas kultūru un ideoloģiju. Daudzi uzskata, ka šis solis ir daļa no stratēģijas, lai Kimu Čenunu prezentētu kā neatkarīgu un unikālu līderi, atbrīvojoties no viņa vectēva un tēva "pusdieva" statusa ēnas. Resursi liecina, ka valsts plašsaziņas līdzekļi jau ir sākuši ieviest jaunu kalendāra sistēmu, kas varētu tikt saistīta ar Kima Čenuna personīgo dzīvi un sasniegumiem.

Secinājumi un nākotnes perspektīvas

Lai gan Ziemeļkoreja aptur čučhes kalendāra izmantošanu, jautājums par to, kā šīs izmaiņas ietekmēs valsts ideoloģiju un Kima Čenuna statuss, joprojām paliek neskaidrs. Ir skaidrs, ka šīs izmaiņas var radīt jaunas dinamiskas diskusijas par Ziemeļkorejas vadību un valsts nākotni. Kimi Čenunam būs jārealizē savas stratēģijas, vienlaikus saglabājot savu vietu Ziemeļkorejas politiskajā ainā.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz JAUNS.LV portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas