Šī diena vēsturē. Dumpīgā priestera Ježija Popeluško slepkavība Polijā 80. gados
Dzīve un stils
Foto un virsraksts: LSM
  • šodien 05:21
  • LSM
  • 3

Šī diena vēsturē. Dumpīgā priestera Ježija Popeluško slepkavība Polijā 80. gados

Dumpīgā priestera vārds un darbība

1980. gadu sākumā Polijas komunistiskā valdība saskārās ar augošu neapmierinātību no sabiedrības puses, īpaši pēc arodbiedrības "Solidaritāte" izveidošanas. Šajā atmosfērā katoļu garīdznieks Ježijs Popeluško kļuva par vienu no spilgtākajiem opozīcijas simboliem. Ar saviem sprediķiem, kas vērsti pret komunistisko režīmu, viņš aicināja cilvēkus cīnīties par brīvību un taisnīgumu, kļūstot par iedvesmas avotu daudzām Polijas ģimenēm.

Priestera aicinājums pret režīmu

Popeluško ne tikai runāja par ticību, bet arī asi kritizēja ģenerāli Vojcehu Jaruzeļski un viņa režīma represīvās metodes. Viņa sprediķi bija neērti ne tikai parastiem pilsoņiem, bet arī valdības vīriem, kas redzēja, ka viņa vārdi varētu iedrošināt cilvēkus aktīvāk iebilst pret tirāniju. Popeluško aicināja savus sekotājus nebaidīties un stāties pretī nepatiesībai.

Slepkavība, kas satricināja sabiedrību

1984. gada 19. oktobrī priestera Popeluško ceļojums beidzās tragiski. Poļu drošības dienesti, redzot viņa augošo ietekmi, nolēma rīkoties radikāli. Viņš tika nolaupīts un brutāli noslepkavots, kas izraisīja plašu sabiedrisko sašutumu. Šis notikums kļuva par simbolu komunistiskā režīma nežēlībai un radīja jaunu vilni opozīcijas kustībā.

Sabiedrības reakcija un mantojums

Pēc Popeluško slepkavības Polijā izcēlās lieli protesti un demonstrācijas. Viņa nāve mobilizēja gan ticīgos, gan ateistus, kas apvienojās kopīgā cīņā pret netaisnību. Šodien, atsaucoties uz šiem notikumiem, mēs atceramies ne tikai Priesteri Popeluško, bet arī visus tos, kuri riskēja ar savām dzīvībām, lai stāvētu par brīvību un cilvēktiesībām. Viņa mantojums joprojām ir iedvesmas avots cīņā pret autoritārismu visā pasaulē.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz LSM portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas