Latviskā dzīvesziņa – dievturu reliģija, pagānisma ieraža vai nacionālā pašapziņa?
Latvijā
Foto un virsraksts: LSM
  • šodien 08:00
  • LSM
  • 3

Latviskā dzīvesziņa – dievturu reliģija, pagānisma ieraža vai nacionālā pašapziņa?

Latviskā dzīvesziņa vai dievturu reliģija?

Latvijā "dievturi" ir termins, kas tiek lietots, lai apzīmētu tos, kuri seko senču reliģijas tradīcijām. Šie cilvēki sevi raksturo kā dabas pielūdzējus, kuri cenšas atgriezties pie senām rituālām praksēm un ticējumiem, kas saistīti ar latviešu kultūras mantojumu. 2025. gadā dievturi plāno svinēt vārda "dievturība" simtgadi, kas norāda uz šīs tradīcijas ilgo un cienījamo vēsturi Latvijā.

Pagānisma ieražas un mūsdienu interpretācijas

Tiem, kas domā par pagānismu, bieži vien rodas priekšstati par mistiskām prakses, kas ir saistītas ar šamaņiem vai druīdiem. Taču dievturiem, kuri ir izveidojuši savas reliģijas interpretācijas, ir savi mērķi un uzskati. Viņi neuzskata sevi par parastiem pagāniem, bet drīzāk par cilvēkiem, kuri meklē identitātes un garīguma aspektus, kas ir autentiski latviešu kultūrai.

Nacionālā pašapziņa un kolektīvā identitāte

Dievturi ne tikai rūpējas par seno tradīciju saglabāšanu, bet arī veido nacionālo pašapziņu. Viņu prakses un svinības veicina kolektīvās identitātes sajūtu mūsdienu sabiedrībā, kurā daudziem var būt grūti atrast savu vietu. Dievturu kopiena sniedz iespēju cilvēkiem apzināties savu piederību Latvijai, dalīties ar tradicionālām vērtībām un vairs kautrēties no savām saknēm.

Dievturu vieta Latvijas reliģiskajā ainā

Ar katru gadu dievturi iekļaujas Latvijas reliģiskajā spektrā kā svarīgs elements, kas uzsver kultūru un garīgumu. Viņu centieni atgūt "līdztiesīgo vietu citu Latvijas reliģiju saimē" apliecina, ka šī kustība neaprobežojas tikai ar reliģisko praksi, bet arī ietver plašāku izpratni par nacionālajām vērtībām un kultūras identitāti, kas ir tik nozīmīgas Latvijas nākotnei.

Kopsavilkums

Latviskā dzīvesziņa, dievturu reliģija un pagānismam pievērstā uzmanība ir ne tikai saistīta ar rituālu un tradīciju saglabāšanu, bet arī ar nacionālās identitātes veidošanu mūsdienu Latvijā. Dievturu kopiena, svinot simtgadi, sniegs iespēju pārdomāt, kā mēs definējam savu kultūru un identitāti 21. gadsimtā.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz LSM portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas