Zviedrijas trīsdesmitgadu karš pret patiesību par "Estonia" bojāeju: latvieši gaida atbildesPasaulē
Foto un virsraksts: NRA
  • vakar 07:00
  • NRA
  • 9

Zviedrijas trīsdesmitgadu karš pret patiesību par "Estonia" bojāeju: latvieši gaida atbildes

Trīsdesmit gadi bez atbildēm

Paejot trīsdesmitajai gadskārtai kopš prāmja “Estonia” bojāejas, ir kļuvis skaidrs, ka Zviedrijas valdība turpina ievērot stratēģiju, kas vērsta uz patiesības slēpšanu. 1994. gada 28. septembrī, kad prāmis nogrima, bojā gāja 852 cilvēki. Šis notikums ir neatņemama daļa no Ziemeļvalstu vēstures, taču jautājumi par to, kas patiešām notika, joprojām paliek neatbildēti.

Zvēru laikmeta slogs

Latvija, kurā bojā gājušo skaits bija ievērojams, ir stipri ieinteresēta patiesības noskaidrošanā. Sabiedrība joprojām pieprasa redzēt oficiālos dokumentus un liecības par notikumiem, kas norisinājās pirms un pēc prāmja bojaejas. Taču Zviedrijas valdība, šķiet, ir apņēmusies saglabāt noslēpumu gaisotni, izvairoties no atklātības un skaidrības jautājumos, kas saistīti ar šīm traģiskajām norisēm.

Valdības politika un sabiedrības spiediens

Zināms, ka vairākas valdības pieņemtās politikas un lēmumi ir kalpojuši, lai apraktu patiesību par “Estonia”. Iedzīvotājiem ir radušās šaubas par valdību motivāciju un tās spējām nodrošināt caurredzamību. Sabiedriskās organizācijas un aktīvisti, tostarp arī latvieši, ir aktīvi mudinājuši uz neatkarīgu izmeklēšanu, taču valdības rīcība liecina par pretēju virzienu.

Ko varam sagaidīt nākotnē?

Latvieši ir pacietīgi, taču gaida atbildes. Pagaidām valdības solījumi izskatās tukši, un pastāv bažas, ka patiesība par “Estonia” nekad netiks atklāta. Ar trīsdesmitgadiem aiz muguras, šī traģēdija vēl joprojām ietekmē daudzus dzīves aspektus un atgādina par nepieciešamību pēc atbildībām un taisnīguma. Turpmākais laiks rādīs, vai sabiedrības spiediens spēs pārspēt valdības slēpšanās politiku un atvērt ceļu pretī patiesībai.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz NRA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas